Парк Лаута посреща трети пореден Народен събор Пловдив

Предстои третия "Народен събор Пловдив"

Събитието ще се проведе в рамките на периода 12-ти и 13-ти май. Неговата локация ще е отново парк "Лаута“. Тази година за първи път ще гостува легендарната Виевска фолк група! Гостите ще се насладят и на обичания от всички фолклорен ансамбъл "Тракия"!

Но това не е всичко!

Разнообразието от мероприятия включва, освен танцова и музикална програма: улица на занаятите, училище за народни инструменти, народни борби, уроци по народни танци и още много изненади очакват гостите на фестивала! На двете сцени участие ще вземат общо 3000 изпълнители.

Малко повече за Виевска фолк група – това е български фолклорен оркестър, създаден през 1977 година. Негов ръководител е Емил Узунски. Музикантите в екипа са Веселин Джигов, Росица Пейчева, Емилия и Весела.

За ансамбъл „Тракия“ мотото е „Фолклор и съвремие“. Те са си поставили за задача да запазят и развият народното песенно и музикално-танцово изкуство от всички фолклорни области на България. Да съхранят фолклорното богатство, бит, култура и самочувствие на българския народ. Да повишат родолюбието и българщината у подрастващите. Ансамбълът цели да стане контрагент на културна комуникация чрез концерти на живо и с представянето си пред електронни медии – национални и местни, задоволявайки духовните потребности на по-широк кръг от социални групи на населението, населяващи по-отдалечени краища на страната. А успоредно с това, целта на „Тракия“ е да се стреми към приобщаване към европейските културни ценности със своята уникалност, като част от европейската цивилизация.

За автора

Вашият коментар