Пловдивчани излизат на протест, за да бранят културното си богатство

Жива верига и флашмоб ще организират утре сутрин пловдивчани в Тютюневия град, заради емблематичната сграда ул. „Одрин“, която бе съборена днес. От нея остана само фасадата. Заради вдигнатия шум и придошлите журналисти фирмата спря работа. 

Живата верига, която ще образуват утре /7.03/ пловдивчани, ще се сформира в 8:30 часа пред полуразрушената сграда, а сред тях ще има и студенти. Някои смятат, че от нея може да се запази все още поне фасадата. 

Тезата ни, че гражданите са будни, се доказа веднага след разпространението на разрушителната новина. Тя вече предизвика много реакции от обикновени хора. Хора, на които им пука, които са загрижени и милеят за културното наследство. В тези хора е надеждата на Пловдив.

Ето и целия текст, който бе разпространен веднага, след като разбраха за случващото се в центъра на Пловдив. Те иронично подканиха съгражданите си в стил Пловдив 2019, които често иползват думата "заедно" за различни събития и акции:

Да се съберем утре рано, за да проследим развитието на събитията от днескашния ден по събаряне сградата на тютюневия склад на ул. Одрин 8 (от северната страна на Автогара Юг).

Поради нерегламентираните действия, проведени в почивен ден, без наличието на информационни табла, без задължителните мерки за безопасност на труда, нашето гражданско любопитство беше подбудено да зададе и отговори на редица въпроси.

Информационното затъмнение е красноречив и пошъл подход, особено в контекста на Пловдив 2019 / Plovdiv 2019. Отворени сме за дебат. И за едно сутрешно кафе #заедно.

 

Ето какво остана днес от Тютюневия склас, след като бгери влезнаха на територията на архитектурния паметник

СНИМКИ и ВИДЕО от рушенето на архитектурния паметник може да видите ТУК

Вашият коментар