Събориха един от най-красивите тютюневи складове. Кварталът умира, градът и културата спят (ВИДЕО и СНИМКИ)

Един от най-красивите тютюневи складове в квартала бе окончателно съборен днес. Сградата на ул. „Одрин“ беше една от най-атрактивните и ценни с архитектурата си – с обемите, с украсата, стенописите… Днес обаче сградата, част от Тютюневото градче – основен проект в клъстъра Градски мечти, част от успешната кандидатура на Пловдив за Европейска столица на културата – беше съборен.

Лошата (но не неочаквана) новина е, че това става при пълно безразличие от страна на управата, на културата в града, на всякакъв вид обществени фигури. Покривът на сградата бе свален още преди седмица, като събарянето на самата сграда беше въпрос на дни. Нито кметът Иван Тотев, нито многобройните неговите заместници, отговарящи за „културата“, нито излишният, безсмислен главен архитект Румен Русев, нито ръководството на „независимата“ фондация „Пловдив 2019“, в лицето на председателя на УС – кметът Иван Тотев, нито някой от останалите 8 „експерти“ от Управителния съвет на фондацията не се трогна да излезе пред медиите, да изрази становище, да прати отворено писмо, нищо

(Редакция (20:31 ч): Единствено Пенка Калинкова, член на УС на фондацията, журналист и театровед, посети днес, 6 март, заедно с другите граждани склада по време на събарянето му).

(Редакция 21:26 ч: Фондация "Пловдив 2019" също излезе с текст по въпроса, в който обяснява статута на сградата и че смята, че трябва да се запазва автентичният вид на сградите)

Да, те не могат да направят нищо – складът е частна собственост и в това няма нищо лошо. Складът не е и културен паметник (а и да беше, все тая, НИНКН в сегашния си вид е също толкова безсмислена, колкото и главният ни архитект).

Казвам го само, защото тези хора, които уж трябва да „ръководят“ културата на града – а тези в „Пловдив 2019“ (подчертавам – ръководителите във фондацията, т.нар. УС) да изпълняват максимално близо до обещаното – показаха какво им е отношението към културното ни наследство. За да не шикалкавя – директно казвам: Никакво. Нула. Не им дреме.

Тютюневото градче „умира“ от десетки години. Едва преди 3-4 години няколко души, част от „Пловдив 2019“, заедно с архитекти, журналисти, консултирали фондацията, обърнаха внимание и се погрижиха Тютюневото градче да влезе в Апликационната книга и да се работи по този въпрос. Откакто тези хора си тръгнаха, бяха изгонени и уволнени, а на ръководните постове във фондацията застанаха кметове и зам.-кметове, за Тютюневото градче не е направено нищо. Обещаното беше много. Известна част беше обещано преди изборите. На обществено обсъждане се каза, че ще има среща със собствениците на складове, ще има втора, по-конкретизирана среща с факти  и идеи за запазването на Тютюневите складове. Освен безсмисленото обществено обсъждане, не се направи нищо. Пуснахме 2019 балона във въздуха, те се спукаха някъде високо на по-ниското атмосферно налягане, и толкова.

Честито, Пловдив!

Добрата новина е, че ако градът спи, гражданите са будни. Новината вече предизвика много реакции от обикновени хора. Хора, на които им пука, които са загрижени и милеят за културното наследство. В тези хора е надеждата на Пловдив.

Добрите примери от Тютюневите складове може да видите ТУК

Вашият коментар