Резиденция баба изпраща по проект младежи във видински села

РЕЗИДЕНЦИЯ БАБА 2019 ЩЕ ИЗПРАТИ 20 МЛАДЕЖИ ОТ ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ ДА ЖИВЕЯТ В 3 ВИДИНСКИ СЕЛА
 
КАНИДАТСТВАНЕТО Е ОТВОРЕНО ДО 30 ЮНИ!
 
„Резиденция Баба“, популярната и национално припознавата инициатива на сдружение „Фабрика за идеи“, за пета поредна година ще организира престоя на 20 социално ангажирани младежи във възрастни домакинства в села из България. Тази година Резиденцията ще е от 23 август до 15 септември в селата Неговановци, Синаговци и Кошава в района на Видин.
 
Посланието на инициативата към бъдещите участници е МОСТ wanted: Допълни представата за 3 села в Северозапада! Тяхната основна мисия е да създадат автентичен „мост“ на взаимодействие и солидарност с местните възрастни хора, да помагат в ежедневната работа и да документират местни разкази и нужди на селото. Участниците ще поставят под въпрос и ще изпитат намясто популярни клишета и стереотипи за района.
 
Като венец на 21-дневното им съжителство в селото е работата по социално- или културно-предприемаческа идея, която помага за разрешаването на проблем на селото домакин.
 
Всичките етапи на Резиденция Баба 2019 включват:
 
• кандидатстване на участниците – до 30 юни 2019;
• предварително обучение на участниците – 23 – 26 август 2019;
• Резиденция Баба в 3-те села – 26 август – 15 септември 2019;
• прощални събития в селата, организирани от участниците – 13 – 15 септември 2019;
• Инкубатор за социални иновации (работа по идеи) – октомври 2019;
• възможност за представяне на идеите пред общността и инвеститори – международен форум EMPATHEAST – октомври 2019 / Пловдив.
 
България е сред страните с най-висока степен на обезлюдяване на селските райони в Европа. В българските села живее към 26.5 % населението на страната ни (по данни на НСИ от 2017 г.). Създаването на „мостове“ на автентично свързване и солидарност между поколенията, между градска и селска култура по иновативен начин е от основните фокуси на „Фабрика за идеи“ в повечето й инициативи.
 
В този смисъл, „Резиденция Баба“ е откровена среща в търсене на полезните допирни точки с местната общност и култура и съвременната култура така, че да се отговори на належащи нужди и да се даде начало на нови социално- и културно-предприемачески инициативи в селата.

Вашият коментар