Драматичен театър Пловдив обра театралните награди „Аскеер“ 2019

Представлението на пловдивския драматичен театър "Дебелянов и ангелите" стана големият победител на наградите на най-старите театрални отличия в България "Аскеер", които бяха връчени за 29-и път на церемония в Театъра на българската армия в деня на най-светлия ни празник – 24 май.  

"Дебелянов и ангелите" получи отличията най-добър спектакъл и донесе още награди на автора Александър Секулов за съвременна българска драматургия, на режисьора Диана Добрева, на Мира Каланова за костюмография и на Ненчо Костов за изгряваща звезда.

"Как мога да бъда по-щастлива, по-благодарна, но и по-тъжна, че не съм с вас! Пет награди АСКЕЕР за "Дебелянов и ангелите", Драматичен театър Пловдив! Най-добро представление, драматургия, режисура, сценография, изгряваща звезда. Две награди за "Бащата ", Народен театър "Иван Вазов " – сценография и режисура. Сърцето ми е препълнено с любов. Обичам ви!", написа Диана Добрева в страницата си във фейсбук малко след церомонията, чиято награда за режисура взе синът й Константин Еленков.

Най-добрият актьор в главна роля е Валентин Ганев за Лаймън Фелт в "Спускане от връх Морган", а за най-добра актриса беше отличена Радина Кърджилова за ролята ѝ на Сара в "Любовникът". И двете представления са на Народния театър "Иван Вазов".

Наградата за театрална музика отиде при Калин Николов за "Празникът" на Малък градски театър "Зад канала",  а Свила Величкова взе "Аскеер" за костюмография.

Актьорът Иван Налбантов бе удостоен от фондация "Аскеер" за цялостно творчество. Наградата му беше връчена от президента на фондация "Аскеер" Васил Михайлов. 

Гостите и номинираните присъстваха на изцяло обновена и модерна визия на гала-церемонията, зад която стои творческият екип воден от режисьора Иван Москов, сценаристите Александър Чобанов и Христо Кабаджов, музикалното оформление на Добрин Векилов-Дони, сценографията на Нина Пашова и графичният дизайн на Георги Панчев и Анна Игнатова.

Главният водещ на спектакъла тази година бе актьорът Веселин Анчев, който си партнираше с Веселин Ранков.

За автора

Вашият коментар