С концерт на Римския стадион започват Дните на тракийската култура

Международният фестивал „Дни на тракийската култура“ 2020 ще се проведе от 25 до 30 юни в Пловдив, а началото ще бъде дадено с празничен концерт на сцената на Римския стадион на 25 юни от 19:00 часа .

Участие в спектакъла ще вземат китарният ансамбъл към АМТИИ „Академика“, мъжкият вокален квартет „Светоглас“, както и „Родопа пее“ с изпълненията на 8-годишната Анджелика-Гая Меркова и Стефан Маринов под съпровода на гайдарите Васил Игнатов и Костадин Петров.

Организаторите от „Тракарт“ за осма поредна година са се погрижили за богата и разнообразна програма, която да предложи на пловдивчани и гостите на града както концерти, така и изложби, четения, прожекции на филми и срещи с изявени личности.

На 27 и 28 юни в Културен център „Тракарт“ ще се проведе научна конференция на тема “Божественото знание на Древна Тракия” в която участие ще вземат едни от най-изтъкнатите учени траколози и културолози – проф. Валерия Фол,  проф. Иван Маразов, проф. Ваня Лозанова, проф. Добрин Денев, доц. Веселина Вачкова и др.

По време на фестивала ще можем да разгледаме изложбите „Човек, култура, природа. Древна Тракия и Средновнековна България“ на Института за балканистика с Център по тракология към БАН и „Средновековни български символи“ на Института на свободните изследователи „Хистерион“.

Филмите на известният режисьор и сценарист Цветан Симеонов „Изгубеният град на синтите“ и „Мистериалната режисура” ще бъдат прожектирани в Културен център „Тракарт“ и в кмеството на район „Западен“.

Останалите акценти в програмата на Фестивала са камерния концерт на Красимира Паурова-цигулка и Надежда Кузманова-пиано, с участието на Стефания Иванова-цигулка, срещата с основателката на камерния ансамбъл „Йоан Кукузел „Таня Христова и прожекцията на филма “Ангелогластният”.

За най-малките деца до 5 години е организирано четенето на Тракийски приказки, а в последният ден на фестивала от 18 часа ще бъдат връчени призовете от литературния конкурс „Наследници на траките“.

Международният фестивал  „Дни на тракийската култура“ 2020 е част от Календара на културните събития на Община Пловдив.

Входът за всички събития е свободен.

Пълната програма на фестивала може да намерите тук www.trakart.org

Вашият коментар