Пловдив vs София: Първи рунд

Напредъкът се поражда от стремежа за превъзходство, победа и доминация. Конкуренцията дърпа цивилизацията ни напред, живеем по-дълго от предците си, имаме банани и портокали целогодишно и всичко става все по-розово като банкнота от 500 евро.

И каква друга по-голяма конкуренция тласка родината ни към нови и нови висоти, ако не е сблъсъкът – културологичен, инфраструктурен, футболен, интимен и всячески, между Пловдив и София?

В тази рубрика следете две конкурентни гледни точки по най-важните теми от националния дневен ред.

Пловдивското гледище ще представи Стефан Попов – човек със Старост, щото тук всички сме древни и вечни. Диалог със Симитли би бил далеч по-голямо предизвикателство, но и този с представителната извадка на пернишките предградия би бил полезен на нацията да акумулира мисъл и да отделя парников ефект.

Софийската гледна точка ще представи типичен жител на столицата – човек от Младост, който квартал е по-близо до Гребната база, отколкото до жълтите павета, но истинските софиянци са прекалено скъпи за този сайт. Така че ще трябва да се доверите на опита за представителна софийскост на Самуил Петканов.

Правилата са следните – двамата ще дават всяка седмица кратки коментари, оценки и размишления по няколко всевъзможни теми, най-вече опитвайки се да покажат чрез тях кой град е по-хубав, освен в случаите, когато очевидният победител от съревнованието е Симитли.

Обществените тоалетни и имат ли те почва у нас? И всъщност това кафявото нали е почва?

София: София е окрилена. За първи път от 30 години, колкото е и моят живот тук, а и навсякъде изобщо, ще имаме нова обществена тоалетна. От година и нещо тя чака акт 16, иначе е и хубава, и готова. Отварянето на публична тоалетна ще изсипе много народ от страната и света да я пробват. Както едно време идвахте от Пловдив да ни видите София Ленд-а, дето още се опитват да го превърнат в блокове и офис сгради и си пустее.

Пловдив: Пловдив е отегчен. Както за всяко едно нещо, градът ни си има модерна тоалетна далеч преди вас. София Ленд затова приключи, щото всички дойдоха да ни я видят и се застояха. При това нашата е модерна и прилича на совалката на Дарт Вейдър. Някои твърдат, че самият той е бил първият и посетител и специфичното му дишане е започнало именно тогава. Пловдивчани не я посещаваме, щото не си падаме по лъскавото, а и си имаме хълмове за тази цел.

Къде карат по-бързо смелите истински мъже?

София: Живея между два успоредни булеварда и особено сега в топлите месеци на отворен прозорец жуженето на пистови мотори и мощни автомобили, бягащи се между мигащи жълто светофари, за мен е разкошно нещо. Мъжество, смелост, роднини в на отговорни длъжности в КАТ или дори по-нагоре, така че всичко да се размине. Знам, че и в Пловдив има такова настроение. Надявам се един ден държавата да дорасте, че да сложи по Тракия таймери да засичат и да видим къде са най-бързите шофьори.

Пловдив: В Пловдив винаги живеем между поне три успоредни булеварда, щото няма как да сте с повече от нас. Вашият разкош за нас е минало, тъй като гонките под тепетата отдавна са ежеминутни и предимно между баничарки, бакшиши, градски транспорт и фадроми. При нас КАТ няма участие в оживлението, щото и те като вас още са в миналото и спират, за да им се размине, само тези, на които се радвате в София. Мечтата ми е да асфалтират Марица, за да може яките гонки да привличат още повече туристи.

Ще намали ли безконтактното таксуване в градския транспорт социалните контакти или просто ще се сринем демографски?

Пловдив: От тази седмица в Пловдив ще сме лишени от контакт с кондукторите в градския транспорт. Липсата на наплюнчени билети, интимен диалог и дъх на кисело зеле ще ни направи половин хора. Знам със сигурност, че поне два от сателитите на Мъск са разположени над Альоша, за да улеснят издаването на електронни билети посредством 5G, но това не ме успокоява, тъй като нямам кирилица на телефона и ще е невъзможно да се самотаксувам. Вярвам, че някой ден Интернет ще се срине и ще ми върне отнетото.

София: В столицата на Републиката има страхотна плеяда опции за превозните документи. Преименуваха ги наскоро от билети на карти, за да звучат по внушително. В метрото са едни електронни, гланцирани, само баркод, турникетът го чете, пуска те, в наземния транспорт – са с перфориране. И в двата вида транспорт минават облечени дори лятоска с черни зимни якета контрольори да ти ги скъсат. Или с 5G устройство да ти прочетат истинската карта, ако си се застоял в града и си предплатил чудото на пътуването. Но контакт винаги има, защото водещият мотив не е таксуването на пътниците, а човещината.

Какво ще направите първо, ако рязко Пловдив стане столица, а в София поникнат тепета?

Пловдив: Със сигурност ще замина за София. Аз извън тепе отказвам да живея. Само, ако може, да си вземете цялата държавна администрация, за да не спира животът. Иначе там ще ми е добре. В началото ще е тихо и спокойно, щото всички софиянци ще тръгнат към Пловдив или ще се завърнат по родните си места. Така ще мога да купя евтино НДК, да го санирам и да заживея скромно и в синхрон с природата. Също като Уил Смит в „Аз съм легенда“.

София: Най-объркващото при такъв сюрприз за мен ще е от кое ЦСКА ще бъда. Иначе е ясно, че Коматево ще е Панчарево, което ме дарява с известна доза успокоение. Но все пак се надявам да минем тука без тепета, защото ще спират гледката към Витоша.

Майна“ или „брат“ е по-правилно да се използва в непринуден разговор между литературоведи, изповядващи светски мироглед в свободното си време?

Пловдив: Майна, не знам как е при вас, но ние почнахме да се ориентираме към братството. Някак кипи от загадъчност и готовност за жертвоприношения светоусещането ми, когато чуя девойки набор 00 да си говорят на „брат“. По-яко ми е, щото представи си същите да си говориха на „сестра“. Плюс тва, в самия въпрос усещам сексизъм, щото кой има право да ми каже и да настоява чак, че майна е в женски род, а брат в мъжки и едва ли не да не мога да си ги ползвам свободно. Иначе, нали, мила моя майно льо!

София: Майна, считам, че тая работа с брат се говори от едни следващи поколения, които за радост ще ни надживеят и няма да сме свидетели как ги поробват роботи, дронове и политкоректност.  Отказвам да се братосвам и тегля майни на тази, надявам се, временна паразитна проява на речта.

Случайно ли е, че твоите инициали са С(офия)П(ловдив)?

Пловдив: Случайно е, ако вярваш като малките деца в дронове, чекмеджета с пари и пистолети, които не са водни. Аз например съм убеден, че ДП означава „Дийп Пърпъл“, но не мога да го докажа. От друга страна СП може да означава и Спри Пиенето, което е същото толкова нелепо. Вероятно Супер Пичага би било най-достоверно, но прословутата пловдивска скромност не ми позволява да се откроя по-искрящо и величествено.

София: За мен е случайно това с инициалите. Но имам подозрения, че при теб е съвсем нарочно инициалите ти да са абсолютно същите С(ердика) П(улпудева).

Къде жените са по-красиви?

Пловдив: По принцип, дори де факто, фотоШопът е измислен, за да може софийските девойки да се опитат да наподобят поне малко непринудената хубост на Кралиците на Тракия. Ако си върнем в Пловдив всички хубавици, дето от добро сърце сме им ги дали на София, в столицата ще останат само „мисирките“ и агитката на „Славия“.

София: Противоречиш си леко. Или поне въпросът ти е “къде”, а не “откъде”. Така че признаваш, че всичко хубаво е в София, пък откъде е дошло – може да съблечеш и да погледнеш етикета, ако ти е до четене в такъв момент.

Вашият коментар