Тракийската низина с нова интерактивна карта за винен туризъм

Интерактивна карта, показваща възможностите за винен туризъм в шест области в страната, сред които и Пловдив, вече е достъпна за гражданите в сайта на Организацията за управление на Тракийския туристически район. 

В нея са  включени 50 винарски изби, отворени за посетители в Пловдивска, Пазарджишка, Хасковска, Старозагораска, Ямболска и Сливенска област.

Целта на картата е да стимулира вътрешния туризъм в страната, като предостави актуална информация за любителите на местното вино и храна.

Виненият туризъм е сред основните специализации на Тракийския туристически район, заедно с културно-историческото наследство. Тези две теми са сред глобалните символи на българския туризъм.

Траките считали виното за сакрална напитка, свързваща хората с боговете. То било неизменна част от култовите им практики. Желанието да се пътува сред лозя и винарски изби в наши дни завладява вниманието на все повече туристи. Напоследък винените дестинации в Тракия придобиват все по-голяма популярност. Тайната за това е добрият тероар – климатичните, почвени и географски дадености в комбинация с уменията на лозарите и винарите да извличат най-доброто от тях.

Вкусната местна храна също е част от шоуто. Тя може да се опита по време на дегустации в избите, на фермерските пазари в района, както и на специализирани кулинарни фестивали.

Винената карта на Тракия се представя в последната седмица на юни 2020, когато се провежда и Дефилето "Вино и Гурме" в Стария Пловдив (27-28 юни), организирано от „Съвет по туризъм Пловдив“ и Община Пловдив.

Картата може да разгледате ТУК

Вашият коментар