Шествие-протест до Съдебна палата в Пловдив в подкрепа на истинска съдебна реформа

Протестно шествие от Община Пловдив до сградата на Съдебна палата ще се проведе в неделя след 17:30 часа. Пловдивчани се събират в подкрепа на провалената съдебна реформа, под мото „За справедливостта“. Мирното шествие ще тръгне от площада пред Общината, по Главната улица – ул. „Александър I Батенберг“ и „Райко Даскалов“.

След провалената съдебна реформа на подалия оставка министър на правосъдието Христо Иванов, хиляди граждани изразиха недоволството си с нежеланието за справедлива реформа в правосъдната система.

Ключовите идеи, които гражданите подкрепят са: за независимост в работата на отделните прокурори, намаляване на мандата на главния прокурор и на членовете на Висшия съдебен съвет, явно гласуване по кадровите въпроси в колегиите и пленума на ВСС, намаляване на парламентарната квота от 11 на 7 членове, създаване на нова длъжност – зам.-главен прокурор за борба с корупцията, който да е независим от главния прокурор, разделяне на две колегии във ВСС – за съдии и за прокурори и следователи, както и възможност за обжалване на всички административни актове по съдебен ред.

Вашият коментар