Ученици от Френската гимназия в Пловдив представят поезията на Димана Йорданова

Френска езикова гимназия „Антоан дьо Сент Екзюпери“- Пловдив избра да представи Димана Йорданова на 22 март 2019, петък, 17.30 ч. Ученици ще четат нейни стихове и ще ѝ задават въпроси.

Къде: книжарница Хеликон – Пловдив на ул. „Княз Александър I“ 29. Преди това тя ще отиде на среща с младежите в училището от 11 часа.

Димана Йорданова е родена през 1986 година във Велико Търново. Завършва гимназия с профил „Изобразително изкуство“, а по-късно следва „Балканистика“ във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“. Носител на Първа награда от Международния литературен конкурс „Алда Мерини 2016“ и от Националния конкурс за дебютна литература „Южна пролет“ за стихосбирката „Жената и мъжете, които бях.“

Най-новата книга на Димана Йорданова е „По гръбнака“, отново с поезия. Редактор е Елин Рахнев.

Имаш рана и търсиш поезия, с която да я превържеш. Попадаш на поезията на Димана Йорданова. И проумяваш, че раната е нанесена от въпроса, а вътре в нея зрее отговорът. Остави я да зее, остави я да боли, остави да се роди отговорът. Обичам поезията на Димана, защото тя не признава лъжовни изцеления.“

Веселина Седларска 

„Димана Йорданова е равна на Ейми Уайнхаус."

Елин Рахнев 

„Младият Пловдив чете“ е утвърдена инициатива за насърчаване на интерес към четенето и книгите, която среща малки и пораснали читатели с талантливи творци. През 2019-та фестивалът започна в края на февруари и продължава до юни. В рамките на „Младият Пловдив чете“ се реализират повече от 20 събития – срещи, творчески работилници, работни семинари, доброволчески инициативи и други културни прояви. Така думите и техните автори стигат до децата. От две години в програмата се отделя специално внимание и на най-малките, които все още не ходят на училище. Водещ партньор е Детски отдел към Народна библиотека „Иван Вазов“.

„Младият Пловдив чете“ е част от Литературен фестивал „Пловдив чете“ и се провежда  като част от Културния календар на града за 2019 година.

 

Вашият коментар