В УТХ дегустираха здравословни храни, стимулиращи човешкия мозък

В Унивeрситета по хранителни технологии за Европейската нощ на учените организираха „Научно кафене” с мото „Постиженията на младите изследователи – нови рецепти и технологии” и изложба дегустация „Храни, стимулиращи мозъка“.

Докторанти представиха мултимедийно свои изследвания, посветени на актуални теми от сферата на храненето и получаването на храни.

Изложбата с дегустация впечатли гостите на УХТ. В създаването й участваха студенти, докторанти и преподаватели от катедрата „Хранене и туризъм”. Посетителите забелязаха добрия дизайн на продуктите, аранжировката при тяхното представяне. Дегустаторите бързо установиха и високата стойност на вкусовите им качества.

В подготовката на храните от изложбата дегустация са използвани традиционни продукти, характерни за страната, като тученица, тахан, булгур, тиква. Те влияят върху оросяването на мозъка и подобряват дейността му.

Всички тези продукти са част от националните особености на българскта кухня и имат здравословен ефект върху човешкия мозък. Идеята е да запазим традициите и да популяризираме съвременните начини за здравословно хранене, което е и начин на мислене, посочиха от катедра „Хранене и туризъм”.

Докторанти  от УХТ участваха в пътуваща академия – дефиле и изнесоха лекции в пловдивски училища.

Нашата цел е да покажем, че науката може да бъде атрактивна, сподели в приветствието си проф. д.т.н. инж. Николай Менков, зам.-ректор по международната и информационната дейност на Унивeрситета по хранителни технологии.

 

Вашият коментар