В Прага представят Първия градоустройствен план на Пловдив

По повод 100-годишнината от установяването на дипломатическите отношения между България и Чешката република, по инициатива на Българския културен институт – Прага на 08.10.2020 г., ще се открие документалната изложба „Архитектът Йосиф Шнитер”.
Тя представя живота и приноса на арх. Шнитер за благоустройството на град Пловдив и региона в края на XIX-ти и началото на XX-ти век. Архитект Шнитер е проектирал много от емблематичните сгради на града, направил е генералния градоустройствен план на Пловдив и е положил основите по изграждането на градския водопровод. Арх. Йосиф Шнитер е създател на емблематични пловдивски сгради, някои от тях са: църквата „Св. св. Кирил и Методий”, Къщата на Драган Манчов – днес Община Пловдив, район Централен, сградата на ул. „Райко Даскалов” 1 – днес туристически информационен център, камбанарията на църквата „Св. Богодорица”, Девическото класно училище – днес сграда на Градска художествена галерия, църквата „Св. Георги” и други.

Експозиционните табла, представени на чешки език, са изготвени от екипа на ОИ „Старинен Пловдив” в партньорство с наследниците на видния архитект, Държавен архив Пловдив и Община Пловдив. В изложбата ще участват лични вещи и пособия на арх. Шнитер, както и уникално копие на генералния градоустройствен план на Пловдив. Те са предоставени от наследниците и лично от проф. Мария Шнитер, която ще е специален гост на събитието. Екипът на Българския културен институт в Прага планира изложбата да гостува в няколко града на Чешката република. Фотоизложбата може да бъде видяна в Българския културен институт – Прага до 30.10.2020 г.

На 09.10.2020 г. в Прага ще бъде представен за първи път и триезичният албум за живота и приноса на арх. Шнитер за благоустройството на град Пловдив и региона. Луксозното триезично издание, в обем 135 страници, е изпълнено с интересна биографична информация и богат снимков материал, който разширява представата на читателите, както за личността на архитекта, така и за пулса на епохата, в която той изготвя и осъществява своите емблематични проекти.

Вашият коментар