От другата страна на живота

„А сега ще запаля цигара от горест,

обгорен от поредната земна беда

и ще хвърля кибритена клечка отгоре,

а пък долу ще мислят, че пада звезда…“
Петър Анастасов

Сезон 2020/21 започва по малко особен начин във всички театри в страната, а и по света. И далеч не говорим толкова за прозаичните противоепидемични мерки, колкото за поразклатените светове, с които предстои зрителите да влязат в театралните зали. Сцените, които прекалено дълго стояха празни, тази есен ще имат една идея по-важна задача от обичайната си. Те ще трябва да върнат поразклатената вяра в човешкото, да бъдат по-силна опора на онези чувства и ценности, които ни правят хора, и преди всичко да напомнят, че животът продължава, светлината е постижима, а надеждата винаги носи със себе си някакво изкуство и някаква красота.

В този контекст някак прекалено добре се вписва и първата премиера на Пловдивския театър за сезона. „От другата страна на живота“ е текст на Светлана Атанасова, която играе и една от двете основни роли в пиесата, вдъхновена от известната „Голям, колкото малка ябълка“ на Петър Анастасов от 1983 година. Светлана Атанасова си партнира със Стефан Попов, а двамата са и актьорската двойка в постановката на Христо Церовски по текста на Анастасов отпреди 30-тина години отново на сцената на Пловдивския театър. Днес своеобразното продължение на тази пиеса се поставя от Валентин Ганев сред сценографията на Красимир Вълканов и с музика от Слав Бистрев.

„От другата страна на живота“ е пиеса, която дълбае навътре във всички възможни представи за човешко. Ходещи по тънкото въже на крехките си животи, двамата герои балансират тоновете минало и мечтаната надежда за бъдеще. Сценография, музика и осветление умело си взаимодействат в изобразяването на две съзнания и техните отношения във времето. Действието се движи между действителността и съпреживяването на неизговореното минало в търсене на катарзис и причина животът да продължи.

Двамата хронично бягащи герои са жертва на българската си съдба и намират кратко спасение в изчезването – физическо и душевно. С безкраен копнеж един по друг, героите на Светлана Атанасова и Стефан Попов трябва да превъзмогнат отминалите си тъги и да повярват, че животът им вече е постигнал онзи голям и вечно бленуван смисъл дори в една някогашна среща. Те ще лекуват взаимно раните си от дните, едновременно с това ще се правят, че животът е само днес, тук и сега, накрая ще си пуснат музика, за да забравят и двете страни.

Първата премиера на Пловдивския театър за сезона е пиеса за хората, подложили на изпитание човешкото в себе си. Избягали от обстоятелствата и върнали се при тях, заради онова, за което винаги казваме, че оставало – любовта. Пиеса, колкото българска в своята невъзможност за щастие, толкова и световна в безкрайните нюанси на човешките отношения. Известният, но замълчал писател, и отдавна емигриралата и преуспяла някогашна негова любима са най-обикновени жертви на баналната житейска система от раждане и умиране. Но точно сред тези неизбежности те намират своята светлина и вечен смисъл.

„От другата страна на живота“ е отлично начало за Драматичен театър – Пловдив във време, когато човекът има нужда от припомняне на първопричините за живота, на красотата сред тлеещо нещастие и на смисъла, който все по-малко търсим и откриваме в другия.

Официалната премиера на представлението в Камерна зала е на 7-ми и 8-ми октомври, а билетите за третата дата на 20-ти октомври вече са изчерпани.

Фотографии от представлението: Георги Вачев

Плакат: Радослава Боор

Вашият коментар