От „БГ Бъди активен“ накараха децата да повярват, че градът им може да бъде чист и красив

С разнообразни инициативи и при голям интерес премина събитието “Пловдив – по-чист и по-безопасен град, който изграждаме заедно”.  

Снощи в “Парка на репресираните” в квартал Тракия бе даден стартът на серия от събития с образователни игри и забавления за деца и родители, посветени на създаване на навици и отношение  у подрастващите към града, за да живеят в по-добри, чисти и красиви градове, с по-малко трафик и инциденти.

Инициативата бе част от дейностите на програмата _Място България за облагородяване на различни места в града и страната за намаляване на замърсяването на градската среда. Неин инициатор е сдружение БГ Бъди активен и е подкрепена от Фондация Кока-Кола. Събитието на 28-ми юли се осъществява в партньорство с Община Пловдив, Район “Тракия”

С поредица от няколко такива събития в различни квартали на града, искаме да дадем възможност на подрастващите да създадат от най-ранна детска възраст у себе си навици и отношение към начина по който да живеят в по-добри, чисти и красиви градове, с по-малко трафик и инциденти по пътищата“ каза заместник-кметът Тодор Чонов. По време на събитието бе осъществено обучение за деца за правилно движението по пътищата от представител на КАТ.

Сдружение БГ Бъди активен проведе серия Чисти игри #безотпадъци – Обучение за деца за правилно разделно изхвърляне на отпадъци. Чрез забавни образователни игри децата лесно запомниха  къде и как да изхвърлят различните видове опаковки. Техните родители също научиха нови неща, като например защо има смисъл отпадъците да се изхвърлят разделно и какъв е процесът на събиране и рециклиране на суровините.

Отговорни за чистотата сме и аз, и ти, и всички жители, институции и гости на града. Чистотата зависи от всеки от нас. Знаете, че Община Тракия подкрепя инициативите на БГ Бъди активен не за първи път. Винаги сме били отворени към инициативите, посветени на създаването на по-добри градски пространства и на активизиране на промяната в средата”- сподели кметът на район „Тракия” Костадин Димитров 

По време на събитието, за да бъде пълна картинката за “Идеален град“, БГ Бъди активен,  в партньорство с район Тракия, извършиха поставяне на кошовете за разделно събиране в парка, както и инсталиране на креативни градски Мебели “бонбони”, със елементи от рециклирана пластмаса.

„С нашата програма _Място България, създаваме партньорства между граждани, организации, бизнес и институции, с които превръщаме грижата за обществената среда, в стимул за гражданска активност и отговорност. Инициативата днес е пример точно за това- как заедно можем да работим, за да покажем как трябва да изглеждат елементите на градската среда и как те да се възприемат и усвоят правилно от подрастващите. Чрез демонстрация на правилно движение по пътищата и демонстрация на правилно събиране на отпадъците вярваме, че децата ще разберат колко е хубаво, когато градската среда е по-чиста и по-безопасна, а едно такова дете ще стане един отговорен възрастен“, смята Румяна Киризиева, отдел Комуникация и ПР на сдружение БГ Бъди активен.

По време на събитието сдружението инсталира кошове за разделно събиране на отпадъци и цветни и забавни креативни места за сядане в парка, които са едно от креативните места за сядане, с които Пловдив се сдоби, благодарение на пловдивчани, които събираха разделно своите отпадъци през последните три месеца на миналата година. Те бяха подтикнати от кампанията “Искам да съм пейка” на платформата Аз, Ти, Пловдив!, чиито наследник е програмата _МЯСТО България, водена от БГ Бъди активен.

Следващото събитие от инициативата е в  Район Южен, срещу парк Белите брези на 6-ти август, а на 25-ти септември като част от програмата на Европейски ден на спорта в училище се проведе и събитие в район Северен. Организаторите канят малки и големи жители на района да се включат в следващите акции.

Снимки: 4К Студио

Вашият коментар