Първата прожекция в съживеното кино „Космос“ (СНИМКИ)

Първата прожекция на съживеното кино вече стана реалност – Еторе Скола с филма си „Сплендор.

Инициативата „кино Космос“, наричано още „Комсомол“, е дело на млади архитекти и доброволци приятели. Идеята се заражда, когато шестима души, за четвърти път решават да почистят старата комунистическа града или това, което е останало от нея, занемарено и изоставено от 20 година насам.

Самата сграда крие много потенциал, много живот и идеи. Тя може да бъде страхотно място за споделяне на пространства, младежки организации или за активни хора, които да я използват за дискусии, за култура и изкуство, в контекста на различни инсталации и младежки изяви.

Инициативата на тази група млдаежи е повече от благородна. Погледната от страна на активната младежка работа, това е пример как млади хора с идеи, успяват да извоюват и направят нещо стойностно за града си.

IMG_9180_1

IMG_9274_1

Работата по проекта бе трудна и включваше къртене, бутане на стени и изхвърляне на промишлени отпадъци. Остава усещането за добрите резултати, които са повече от удовлетворяващи – откриват се нови пространства, а старите стават по-светли и приветливи.

Първата прожекция бе вече факт в събота 14.06.2013. Филмът, който младежите представиха бе на Еторе Скола – „Сплендар“, в който се описва как едни ентусиасти ремонтират италианското Cinema и правят от него зона за култура и изкуство. Нищо не е случайно.

Филмът разказва историята именно за едно кино, което бива затворено и след това преродено…както направиха групата младежи, съвсем доброволно за кино "Космос".

kisno-kosmos-plovdiv6

kisno-kosmos-plovdiv4

kisno-kosmos-plovdiv5

kisno-kosmos-plovdiv3

IMG_9309_1

Киното обещава да предложи много атракции на 21 септември, по време на Нощта на музеите и галериите. В архивите можем да открием много информация за стари филми, виждаме плакати от времето когато Сталоун е бил все още млад актьор в страхотна форма и роли. Лентите припомнят за старите времена, в които деветстотното кино се е препълвало с хора…

Най-хубавото в целия проект е, че това място се гради от младите за младите – за тяхната нужда да се чувстват като у дома си!

Благодарим ви!

За автора

Вашият коментар