Болница за плюшени мечета – най-сладката клиника в Пловдив

На 14 и 15 декември от 10 до 16 часа за 9-та поредна година в Пловдив ще се проведе инициативата „Болница за плюшени мечета” (Teddy Bear Hospital)

Събитието ще се проведе в МОЛ Пловдив, а десетки малчугани ще заведат своите мечета при Чичо Доктор

Идеята е под формата на игра да се преодолее страхът на малчуганите от лекарите. За целта всяко дете донася своята любима плюшена играчка, която става „пациент”. Влизайки в ролята на родител, малчуганът споделя оплакванията на „детето си” и получава препоръки за здравето му от лекарите. По този начин децата се учат да говорят не само за медицински проблеми, но и да споделят като цяло.

Болница за плюшени мечета е международен проект, организиран от студенти по медицина в страни като Великобритания, Германия, Австрия, Италия, Франция, Турция, Гърция и много други. 

За девета поредна година студенти от Медицински университет – Пловдив, членове на Асоциация на студентите медици – Пловдив, Асоциация на студентите по фармация в България и Българска асоциация на студентите по дентална медицина организират и провеждат този проект на територията на град Пловдив. 

Болница за плюшени мечета е насочен към деца на възраст 3-9 години. Идеята е с игри и забавления студентите да покажат на малчуганите, че посещенията при лекаря не са толкова страшни, както и че болестта е нормална част от живота и те не трябва да се страхуват да я преодолеят. 

В същото време този проект помага и на тях – студентите, да се запознаят отблизо с детските страхове, вълнения и да се опитат отсега да изградят връзката лекар – дете (пациент), по правило основаваща се на взаимно доверие и топлота. 

В деня на провеждане на събитието всяко дете трябва да донесе своята любима плюшена играчка, която ще бъде нашият “пациент”. Влизайки в ролята на родител, малчуганът ще сподели оплакванията на “детето си” и ще получи препоръки за здрвето му от нашите студенти в ролята на лекари. По този начин децат а се учат да говорят не само за медицински проблеми, но и да споделят като цяло.

Изслушвайки проблемите на техните „деца”, те ще им покажат, че не е лошо да се говори открито за болестите. Ще им покажем също така основните манипулации, които се извършват при рутинен преглед.
Кампанията традиционно се провежда в два поредни почивни дни в навечерието на коледните празници на обществено място. От две години насам вече правим „болницата за плюшени мечета“ и в детски градини, а тази година възнамеряваме да посетим и Клиниката по педиатрия към УМБАЛ „Свети Георги“. 

Предварително ще бъдат посетени Директорите на детски градини в града, за да бъдат както те, така и rодителите и техните деца, своевременно осведомени за събитието 

За автора

Вашият коментар