Яна Вангелова е новият председател на НПСС

Жена оглави за първи път 15-годишната организация на студентите в България

Яна Вангелова е новият председател на Националното Представителство на Студентските Съвети (НПСС), стана ясно след отчетно – изборното събрание вчера (6.02.2016), провело се в Тракийският университет в Стара Загора. Тя бе избрана общо с 28 гласа и ще заеме поста на бившия председател Ангел Горгиев с мандат 2016-2018 година.

"През годините НПСС неведнъж е била замесвана в конфликтни ситуации, които повлияха авторитета й да бъде сринат пред студентите в страната. Надяваме се съвсем скоро да бъде сложено началото на нов подход за студентско самоуправление, насочено към нуждите на студентите", споделиха студентите от НСА преди началото на избора за нов председател.

Новият пръв сред студентите – Яна Вангелова е докторант по специалност „Организация и управление на производството” и магистър по „Управление на европейски проекти“, владее свободно гръцки и английски език. Тя е сред учредителите на Сдружение "Варна – Европейска младежка столица 2017".

Представител е на обществени и консултативни съвети към държавни институции в страната и експерт по проблемите на образованието и младежта. Не е била член и не членува в политическа партия. Диалогът и дипломатичността са заложени в личността й. Инициатор и участник в множество проекти, инициативи, семинари, конференции, дискусии и кръгли маси. Приема обществената си позиция като лична кауза и една от най-големите битки, които е спечелила е тази за запазване на водната база на Национална спортна академия “Васил Левски” в Несебър.

През мандат 2014 – 2016 Яна Вангелова е част от Изпълнителния съвет на Националното представителство  на студентските съвети и заместник-председател на организацията, като такъв е  успяла  да реализира много ключови идеи за развитието на студентското самоуправление в България.

Яна е известна в студентските среди с вярата в това, което прави, правейки го от сърце, с желание, мотивация и стремеж за съвършенство, защото знае, че  каузата й е обща – нейна и на всички студенти, а именно успешна защита и реализация на обучаващите се във висшите училища.

Един от основните моменти, който бе залегнал в плана за развитие  на НПСС и платформата на Яна Вангелова е разрастване на отраслите на Национален център за изследване на образованието и младежта (НЦИОМ) към НПСС – научноизследователското звено към националната студентска организация, което по примера на най-успешните академични проекти, като вътрешно-организационно звено, обезпечаващо с аналитична информация политиките на НПСС в сферата на висшето образование, а в последствие се утвърди в национален план, задълбочавайки практически-приложния хара.

Повече за историята на НПСС може да видите ТУК.

Повече за конкурса "Студент на годината" организиран от НПСС може да видите ТУК.

За автора

Вашият коментар