Стартира второто издание на Международния студентски филмов фестивал „NEW WAVE“

Официалната селекция на второто издание на Международния студентски филмов фестивал „NEW WAVE“, организиран от Нов български университет, е вече факт. За участие в конкурсната програма се бориха над 1500 филма, но комисия от експерти избра 58 от тях от общо дванадесет държави. Селекцията включва филми в три категории – игрално, документално и анимационно кино. 

32 са игралните филми на творци от България, Босна и Херцеговина, Грузия, Хърватска,Румъния, Украйна, Македония, Гърция, Сърбия, Русия, Словения и Турция . В областта на анимационното кино ще вземат участие 20 филма, дванадесет от тях на български автори. Документалните ленти, допуснати да се борят за награда, са 6 на брой. 

Фестивалът ще се проведе от 21.01.2015 г. до 24.01.2015 г. в кино „Одеон“.

Международен студентски филмов фестивал „NEW WAVE“ се организира за втора поредна година от департамент „Кино, реклама и шоубизнес“ на Нов български университет. Фестивалът цели да насърчи и популяризира филмите на млади творци, обучаващи се в университети на Балканския полуостров и региона на Черно море. 

В първото издание на фестивала „NEW WAVE“ бяха раздадени награди в общо 14 категории. Голямата награда GrandPrix беше присъдена на филма „Бащата“ на руския режисьор Артур Мемедов. За най–добър игрален филм бе отличен “Арал-туринтернешънъл” също от Русия, а нагрaдите за документално и анимационно кино отидоха съответно при “Дадени в замяна” на режисьора София Гевайлер и българският „Слънце в банята“ на Диляна Трайкова. Наградата на публиката пък спечели филмът „Четири жени“. Професор Мариана Евстатиева – Биолчева бе отличена със специалната награда Honoris Causa.

Вашият коментар