Студенти от 39 страни от Европа се събират в Пловдив

Най-голямата международна студентска организация в Европа с конференция в Пловдив

България ще бъде домакин на международно събитие на най-голямата неправителствена студентска организация в Европа – Еразмус стюдънт нетуърк (ЕСН/ ESN). 

150 младежи ще вземат участие в Съвета на националните делегати (CND), един от най-важните органи за управление и вземане на решения в организацията. CND Plovdiv 2015 ще бъде официално открит на 10 декември (четвъртък) от 19 часа в Дом на културата „Борис Христов“. 

Конференцията ще продължи до 14 декември (неделя) и ще събере представители на всички 37 страни-членки на организацията, както и две кандидат-членки – Азербайджан и Лихтенщайн. Основна цел на събитието е широко обсдъждане на стратегии за развитието на ЕСН в международен план, нови проекти, както и възможностите за краткосрочен и дългосрочен обмен, които програмата Еразъм+ дава.

Освен пленарни сесии по работни въпроси, в рамките на конференцията организаторите са планирали и богата социална програма, чрез която участниците да се запознаят с културата, традициите и историята на Пловдив и България. Едно от мероприятията е традиционната за събитието “EuroDinner” вечеря, на която младежите от всички 39 страни ще представят типични ястия и обичаи от своите държави. В рамките на конференцията участниците ще дарят книги на родните си езици на местната библиотека. Заедно с ЕСН България, която е партньор за трета поредна година, младите хора ще се включат и в кампанията "Българската Коледа".

Това не е първото международно събитие на Еразмус стюдънт нетуърк, на което България е домакин. През януари 2014 г. за регионална среща на представителите (CNR) в София българската секция на ЕСН получи награда за най-добре организирано събитие в мрежата на ЕСН Интернешънъл. Домакинството на настоящата среща в Пловдив е логично продължение именно на силното представяне на ЕСН България както в организирането на подобен род събития, така и на участието на членовете й на международно ниво през годините. 

За Еразмус стюдънт нетуърк (ESN)

Erasmus Student Network AISBL /ESN/ е най-голямата неправителствена международна студентска организация в Европа. Мрежата се състои от над 13 500 члена от 448 локални секции в 37 европейски държави, които работят във висши учебни заведения на доброволчески принцип и по този начин помагат на над 160 000 международни студенти годишно. Основният принцип е „Студенти помагат на студенти“. 

България е член на организацията от 2008 година и до момента има 10 локални секции в 6 града и стабилна връзка с университетите в цялата страна. ЕСН България взема участие и организира самостоятелно значителен брой събития, семинари, инициативи, както за Еразъм студентите в България, така и за българските студенти, участващи в обменни програми.

Подробности за събитието в Пловдив може да видите в сайта на организацията!

За автора

Вашият коментар