Студентски град излиза на светло

До месец ще бъде възстановено осветлението в една от зоните на “Студентски град”, в която се установи, че такова липсва, след проучване на инициативата ПОдЛЕЗНО. Това се реши на среща между софийски студентски съвети, ПОдЛЕЗНО и кмета на София Йорданка Фандъкова, която се проведе на 21 март.

Инициативата на софийски студентски съвети, осъществена с ПОдЛЕЗНО и ABLE (Асоциация на българските лидери и предприемачи), работи за насочване на вниманието и поемане на задълженията по осигуряване на осветление в кв. “Студентски град”. Целта, която “На Светло” си поставя, е европейски условия за пребиваване и защита на правата на студентите и останалите живеещи в района..

На срещата студентските съвети изложиха проблема с осветлението, като показаха резултатите от проведената анкета с 1760 участници. От проучването на ПОдЛЕЗНО, в което се включиха десетки доброволци, стана ясно, че 48.7% от уличното осветление в “Студентски град” не работи. Други 45.2% от осветителните тела са неефективни. “Това е повод през последните 3 година да има повече от 10 регистрирани случая на насилие и криминални прояви”, каза на срещата Юлия Иванова от ПОдЛЕЗНО.

Студентските съвети изложиха всичките си искания за цялостно подобряване на инфраструктурата на “Студентски град”. “Искаме да започнем новата учебна година на светло.”, категорична е Калина Христова от Студентски съвет на СУ “Климент Охридски”.

Освен за проекта “На Светло”, срещата засегна въпросите за паркирането, липсата на навеси на спирките и други, свързани със “Студентски град”, на чията територия живеят над 60 000 души.

Вашият коментар