Съдебен процес отвътре

Чудили ли сте се какво всъщност представлява един реален съдебен процес в България? Дали вълнуващите представи, създадени от холивудското кино, имат капчица истина, или тези страстни пледоарии, вдъхновяващи речи и преследване на доказателства, си остават единствено и само на лента?

На 9 май 2014 година от 10:00 часа в зала №1 на Апелативния съд, ще имаме възможност да разберем това. Тогава ще бъде направена възстановка по реален случай от съдебната практика на наказателно дело, по което непълнолетен младеж е обвинен в убийство, извършено с особена жестокост.

Общо 21 студенти по право от Пловдивския университет ще участват в процеса. Част от тях ще се изявят, като съдии, съдебни заседатели, подсъдим, прокурор и адвокати. Други техни колеги ще се бъдат „призовани“ и разпитани като свидетели. Веществените доказателства, с които обвинението твърди, че е извършено убийството, също ще бъдат предявени на страните. След това съдебният състав ще обяви своята присъда.

Инициативата се организира с цел бъдещите юристи да се запознаят отблизо с работата на съдиите, прокурора и адвокатите и в реална обстановка да проследят протичането на един наказателен процес в съда. Присъстващите в залата ще могат да следят и текстовете от Наказателно-процесуалния кодекс, които ще се прилагат за всеки един от стадиите по делото на специално инсталиран мултимедиен екран.

Подготовката за симулирания процес продължи почти два месеца. Студентите се подпомагат от трима съдии и над 15 съдебни служители.

Гости ще бъдат магистрати, преподаватели и студенти от Юридическия факултет на Пловдивския университет.

За автора

Вашият коментар