Оцелели при бедствие: Как стресът променя мозъка

Колко добре човек може да се възстанови от травмиращи събития, това е въпрос на самоконтрол, психика и идентичност.

Във връзка с изследване, учени са направили скенер на мозъка на студенти преди голямото земетресение в Япония през 2011 година. След него те повторили сканирането на 37 от същите хора, като проследили промените от стрес в мозъка им през следващите месеци.

При сканиране на мозъка веднага след земетресението, изследователите са открили намаляване на обема на два мозъчни региона – хипокампус и орбитофронталната кора, в сравнение със сканиранията взети преди инцидента.

Една година по-късно учените повтарят изследването, като установяват, че хипокампусът продължава да се свива   и нивата на депресия и тревожност не са се подобрили. Но други промени са настъпили – обемът на орбитофронталната кора се е увеличил. Нещо повече – то се обвързва с нарасналото самочувствие на оцелели от земетресението.

Възможно е хората с по-високо самочувствие, което е важно за устойчивостта на едно лице, посрещайки стресови събития в живота си, по-успешно да могат да регулират емоционалния стрес, и това се отразява в техните мозъчни промени.

Изследователите отбелязват, че проучването не може да докаже причинно-следствена връзка, и е трудно да се разбере дали наистина високото самочувствие води до по-добро възстановяване от травми, или нещо друго, свързано със самочувствието оказва влияние.

За автора

Вашият коментар