21 септември – Европейски ден без загинал на пътя

За 2015 година страната ни е едноличен лидер в смъртността по пътищата с 98 загинали на 1 милион жители, което е почти два пъти повече от средното за Европейския съюз, където смъртността е 52-ма загинали на 1 милион жители.

Първи Европейски ден без загинали на пътя се провежда на територията на Европа на 21 септември. На територията на България днес ще се ще се проведат традиционни инициативи, с които се цели да се акцентира вниманието на шофьорите за безопасно шофиране.

Черната статистика сочи, че само от началото на годината по пътищата в областта са загинали 16 души. Всеки ден около 70 човека загиват, а други 370 са ранени по пътищата на Европа. Първият Европейски ден без загинали на пътя има за цел да намали пътния травматизъм. От началото на годината на територията на областта да станали 785 пътно-транспортни произшествия, което е с една по-малко от същия период на миналата година. Тревожната статистика сочи, че все повече водачи без книжка или употребили алкохол сядат зад волана. С 285 повече са заловените по пътищата на областта шофьори без документи за правоспособност в сравнение със същия период на 2015 г., а 110 повече са задържаните с алкохол над 1.2 промила. 

Водачи и пешеходци, помислете как шофирате, как се движите по пътя. Помислете как да намалите рисковете – ползвайте предпазен колан, шофирайте със съобразена с пътните условия скорост, не употребявайте алкохол или упойващи вещества, не говорете по телефона, докато сте зад волана. Помислете за близките и приятелите си. Намаляването на жертвите и ранените на пътя продължава да е приоритет. Ако всеки един от нас поне с малко промени поведението си за повече сигурност на пътя, заедно ще спасим човешки живот и ще променим съдби, категорични са всички, подкрепили Европейския ден без загинал на пътя.

На официалната страница Министерството на вътрешните работи, може да се проследи 24-часовия контрол, като информация за операцията ще се подавана всеки час.

Още за поредицата от кампании за пътна безопасност през изминалата година може да видите ТУК

 

Вашият коментар