Посолството на Молдова в България отбеляза 25 години от независимостта на страната (СНИМКИ и ВИДЕО)

„В Молдова живят 65 хиляди българи, които помагат за развитието на страната ни“, сподели посланикът на страната у нас Щефан Горда

Той поздрави специално почетния консул на Молдова в Пловдив инж. Веселин Чипев

На 27 Август 1991 година Република Молдова приема декларацията за независимост, следвайки примера на балтийските държави, Грузия, Армения и Украйна. Няколко часа след приемането на документа Румъния признава независимостта на Молдова, като малко по-късно това прави и България. Това е голяма крачка за бившата съветска държава. 

В понедленик /19.09/ посланикът на Молдова в България г-н Щефан Горда и почетният консул на страната инж. Веселин Чипев приеха поздравления от над 300 гости в хотел Радисън в София по случай Независимостта на страната. Изисканият прием бе уважен от посланиците на няколко страни и приятели на Молдова в България.

„България е била винаги близо до Молдова и една от страните, която първа признава независимостта на нашата страна. Както знаете, големите патриоти Васил Левски и Христо Ботев са намерили подкрепа в нашия край“, започна своята благодарствена реч посланик Щефан Горда.

Той сподели, че в Молдова живеят и работят 65 хиляди българи и се учат в единствения български университет в чужбина, като благодари на всички учители и преподаватели, които помагат на Бесарабските българи да станат истински европейци.

Г-н Щефан Горда отдели специално внимание в речта си и на големия приятел на Молдова, както сам го нарече и човек с голямо сърце – инж. Веселин Чипев, почетнияt консул на Молдова в Пловдив.

Видео от речта на г-н Горда по случай 25-години независмост в Молдова:

 

За автора

Вашият коментар