Отбелязваме Световния ден за борба със спин

През 1988 година световната здравна организация обявява 1-вия ден от последния месец за възпоменателен и оттогава той се отбелязва в над 190 държави по света.

В Пловдив Световният ден за борба срещу ХИВ/СПИН ще бъде отбелязан с редица инициативи на ПУ, Медицинския университет, училища, БЧК, НПО-та и други. Всички те ще запознават гражданите с начините на предаване на ХИВ, правилното поставяне на предпазни средства и с местата за анонимно и безплатно изследване.

World AIDS Campaign призовава за осигуряване на достъп до антиретровирусно лечение за всички нуждаещи се и към правителствата за предприемане на незабавни действия. Повече от 50 000 души в Европа всяка година са диагностицирани като серопозитивни,  като в Източна Европа броят на регистрираните случаи расте.

През 2016 година се навършват и 33 години от съобщаването на първия случай на СПИН. Както знаем, международният символ на борбата с вируса е червената панделка. Тя е израз на солидарността към хората, живеещи с него и обединява усилията в борбата срещу болестта.

Червеният цвят е сякаш предупреждение да не се подхожда лекомислено към един от най-големите проблеми на нашето съвремие.

За автора

Вашият коментар