Първото кръвопреливане – от овца на човек

Още от древността хората са проявявали нескрит интерес към кръвта, но едва към XVIII век се осъществява кръвопреливане. Първият етап е белязан от откритието на Уилям Харви, който през 1628 г. открива кръвообращението, касаещо хората и животните.

Първите истински опити за кръвопреливане са от животно на животно.  Английският лекар Ричард Лоуър за пръв път прави успешно преливане на кръв на кучета (1666 г.) Извършвало се е директно с тръбичка, завършваща от двете страни с игла. Опитът приключвал със смъртта на „кръводарителя“.

По-късно започнали опити за преливане на кръв от животно на човек. На 12 юни 1667 г. – французинът Жан-Батист Дени  лекар на самия Крал Слънце Луи XIV, прелива 340 милитра овча кръв на болно момче. Пациентът е 15-годишен и преди това го лекували с пиявици. Поставяли ги по тялото му двайсет пъти и животът му бил на косъм. След намесата на д-р Дени юношата оцелява. По-късно лекарят прави още едно успешно кръвопреливане на работник.

Същата година и Ричард Лоуър прави успешно кръвопреливане от овца на човек.  Първоначалните опити са обнадеждаващи, но по-късно смъртните случаи зачестили. Същото се отнася и до смелите опити за приливане от човек на човек. В последствие влиза в сила закон за забрана на подобни действия, спазван до 19 век.

Това ограничение трае чак до началото на ХХ век, когато  през 1902 г. Карл Ландщайнер прави откритието, че съществуват 4 кръвни групи и преливанията стават ефикасни и безопасни.

 

По материали в интернет

 
 

Вашият коментар