След 6 дни на режим свикват извънредно кризисния щаб заради Столипиново

През последните дни хора са се върнали в квартала от Германия, Франция и Англия, а големите струпвания и празнуване на рождени дни не могат да бъдат контролирани, съобщават от квартала

След 6 дни на специални мерки заради коронавирус Областният управител на Пловдив Дани Каназирева свика извънредно кризисния щаб, за да бъдат обсъдени проблемите в квартал Столипиново, въпреки алармирането на медиите и гражданите под тепетата

През последните дни ситуацията в най-големия ромски квартал ескалира, а струпването на много хора на едно място е постоянно, особено пред пощата в квартала, ккъдето се раздават социални помощи. Хората масово нарушават мерките на извънредното положение.

Възможно е да бъде поставен контролен пункт за справяне с проблема.

В махалата празненствата не престават, организират се и събирания, рождени дни, сватби.

„През първия и втория ден от извънредното положение имаше по-голяма организация. Със затопляне на времето обаче хората започнаха да се събират. Има много завърнали се от чужбина. Трябва да работим внимателно с тях“, заяви Антон Карагьозов, председател на УС на Фондация за регионално развитие „Рома“, цитиран от Дарик радио. 

Според Карагьозов през първия и втория ден от извънредното положение хората са спазвали забраните за масови събирания, но със затоплянето на времето хората отново са излезли навън.

Той посочи, че в Столипиново има много хора, които работят и пътуват в чужбина и трябва да се работи с тях.

„Предложихме да има засилено полицейско присъствие. Трябва да се намесят и други институции. Провеждат се дори рождени дни. Време е хората да разберат, че това е животоспасяваща мярка. В момента има 28 души под карантина в квартала“, обясни пред "Нова тв" Иван Стоянов, кмет на район „Източен“.

Вашият коментар