За тайната на Боуен терапията и грижите към тялото ни с Петър Чакъров

Множество спортни клубове по света използват Боуен терапията за травмите на състезателите си

Едно от желанията на пловдивския терапевт е да докаже ползите от техниката и на българските футболни клубове

Най-важните неща в живота често са най-простичките, но трудни за изпълняване – любовта, здравето, щастието, поезията, самият живот. Неща, към които всички се стремим, но рядко знаем как да открием и съхраним. Днес сме се спрели на темата за здравето, защото в този крехък период, отреден ни на земята, то е основният елемент, за който трябва да се грижим, ако искаме да достигнем и до останалите изброени. С всяка следваща година медицината по света се развива до ниво, което преди десетилетие мислехме, че е възможно само в sci-fi филмите. Но учените изненадват както нас, така и себе си в откривателско направление. Освен класическата медицина и технологии, обаче, съществуват още много видове терапии и лечения, които са не по-малко успешни, а на моменти, дори по-благоприятни. Всичко е въпрос на организъм, нагласа и подход.

Ще ви разкажем за една такава терапия, която няма допирни точки с фармацевтичната система, но допълва класическата медицина, а понякога я и замества – Боуен терапията, наричана още „нежната терапия“! Тя е измислена от австралиеца Томас Боуен, който не е имал медицинско образование, но е лекувал по над 10 000 пациента годишно с над 80% успеваемост. В България техниката навлиза преди десет години, а от четири има официална асоциация с над 150 члена от цялата страна.

Срещнахме се с един от дебютантите в Боуен техниката в Пловдив – Петър Чакъров, който започва като масажист, но бързо открива страстта си към терапията и започва да я практикува. С времето отваря собствен кабинет в кв. „Кючук Париж“, където лекува стотици пациенти. Петър ни обясни, че с терапията се въздейства изцяло върху съединителната тъкан на мускулатурата, така наречената фасция. Фасцията е ципата, която обхваща всичките ни органи, мускули, сухожилия. По повърхността ѝ се намират множество рецептори, които спомагат за възстановяването на тялото. Те се стимулират с лек натиск, без сила, без болка, без операционни манипулации. Тъй като фасцията свързва целия ни организъм, когато човек дойде на терапия за конкретен случай, често чувства облекчение и подобрение и в други зони.

Техниката се препоръчва при мускулно-скелетни и ставни проблеми: замръзнало рамо, травми от пренапрежение, проблеми с тазобедрените стави и колената, навяхване на глезените, болки в гърба, ишиас, гръбначни изкривявания, спортни травми. Проблеми с вътрешните органи: дробове, бъбреци, черен дроб, жлъчен мехур, стомах, черва, както и стомашно-чревни разстройства. Безплодие у жените, кисти на яйчниците, фиброми, разстройство на имунната система. Емоционален дисбаланс, напрежение, стрес, депресия, синдроми на остра или хронична умора. Дихателни проблеми, бронхиални и астматични симптоми. Алергии и сенна хрема. Мозъчен и сърдечен удар, мигрена и други видове главоболие. Авто-имунни заболявания. Нощно напикаване. Неврологични проблеми, инсулт, паркинсон, шокови състояния, бебешки колики и много други. Работи се с ръце върху кожата на голо или през дрехите, стига да не са дебели. Хубавото на тази техника е, че възстановителният процес трае с дни, а не само по време на сеанса.

                        

„Тялото ни знае много по-добре от нас от какво има нужда. Нашето задължение е да му помагаме. Важно е да пием много вода, защото тя е около 75% от нас, а и съединителната тъкан черпи енергия от нея. Важно е също да спортуваме, да се движим. Естествените имуностимуланти като билки, мед са много подпомагащи. Резултатите са изключителни, но това не е магия. Изисква се време и внимание от двете страни. Работата на Боуен терапевта е 50% от лечението, останалите са в ръцете на пациента.“                    

В много държави, за разлика от България, Боуен терапията е покрита от Здравна каса. Много лекари изучават Боуен техника, защото виждат резултати и в своята практика, а все повече спортни клубове избират нея вместо физиотерапията и рехабилитацията. Най-известният футболен клуб, например, който е осъзнал ценността ѝ, е английският Челси. Петър Чакъров също има за цел да демонстрира терапията на българските футболни отбори, за да им докаже ползите от нея и да работи с тях. Трудна цел, в която най-сложното е убеждението, но не непостижима, стига хората да се отворят за новото, а не да гледат само към това, с което са свикнали. Но Боуен третира не само футболни, а всякакви спортни травми.

Служи благоприятно и за игрови, и за гимнастически, и за силови спортове.

„Като всяко начало и моето беше трудно. Провеждал съм изключително много презентации, лекции, интервюта, за да обясня на хората какво представлява Боуен. Преди шест години, когато започнах да практикувам, почти никой не знаеше за нея в града. Медиците също ни възприемат много добре. Възстановявал съм и съм демонстрирал техниката на анестезиоложки, медицински сестри, рехабилитатори, кинезитерапевти, защото те осъзнават, че традиционната медицина и други подобни терапии се допълват и си спомагат. Едното помага на другото, без да се изключват взаимно.“

Преди две години Петър вдига на крака и момче, което тъкмо е било претърпяло операция за левкемия в чужбина. Отнема му близо половин година да го раздвижи, но го прави и то благотворително. Към днешна дата тялото му е напълно възстановено.

Всеки един човек притежава в организма си този възстановителен процес, но той закърнява, ако не се стимулира. Добрата грижа за тялото ни е правилният път, но когато имаме нужда от помощ, трябва да изберем най-подходящата за нас. Дали ще е Боуен, рехабилитация, или природосъобразна, на първо място е важна информацията – безпристрастната, недокосната от корпоративни реклама и популяризация. Открийте това, което ви кара да се чувствате добре и му се отдайте, защото важните сте вие. И както се казва „здрав дух в здраво тяло“ не са само празни приказки, а философия на щастието.

  • Как Боуен терапията помогна на един млад човек от Пловдив да оздравее може да видите ТУК

Вашият коментар