България в пълен локдаун от понеделник

Пълен локдаун за цялата страна за период от 10 дни обявиха на брифинг министърът на здравеопазването Костадин Ангелов и представителите на Националния оперативен щаб, ръководен от професор Венцислав Мутафчийски.

От 22 март (понеделник) в продължение на десет дни на територията на цяла България ще бъдат затворени детските градини и училищата, както и заведения, ресторанти, фитнеси, игрални зали, казина и търговски магазини с площ над 300 кв.м.

Същото важи за провеждането на конференции, семинари, тиймбилдинги и други обществени мероприятия. Затворени за 10 дни ще бъдат и всички кина, театри и музеи.

Преустановяват се и всички групови екскурзии, както и всички групови извънкласни занимания за децата.

Сватби, кръщенета и всички други прояви от частен харакер ще могат да се провеждат само, ако на същите присъстват до 15 човека.

Пазарите ще могат да бъдат посещавани от гражданите при спазване на дистанция от 1,5 м и осигуряването на еднопосочно движение.

Причина за новите строги ограничения е увеличаването броя на заразените в страната, както и запълването на легловата база на здравните заведения.

На брифинга присъстваха още главният държавен здравен инспектор доцент Ангел Кунчев, изпълнителният директор на ИАЛ Богдан Кирилов, председателят на Националния ваксинационен щаб Красимир Гигов, директорът на „Пирогов“ Асен Балтов, директорът на СРЗИ Данчо Пенчев и зам.-председателят на УС на БЛС Николай Брънзалов.

Вашият коментар