Кризисният щаб в Пловдив поиска допълнително финансиране за медиците в „COVID – зоните“

Общинският кризисен щаб на свое заседание днес възложи на дирекция „Финанси“ да бъдат осигурени средства за допълнително финансово стимулиране на работещите в „COVID – зоните“, които Община Пловдив започна да разкрива. Целта на мярката е да се осигурят необходимите медицински специалисти за безпроблемното им функциониране и своевременно обслужване на гражданите.

До момента „COVID – зоните“ са разкрити в ДКЦ 2, ДКЦ 5, ДКЦ „Изток“ и Медицински център 6 в МБАЛ „Свети Мина“. Продължава организацията по създаването им в останалите диагностично-консултативни центрове. По разпореждане на Общинския кризисен щаб  е  проведен инструктаж на всички ръководители на здравни заведения за оказване на бърза и адекватна помощ на пациентите, които постъпват в двете общински болници и COVID-зоните с ясен приоритет върху спешните случаи.

В МБАЛ „Свети Мина“ е създадена организация за прием на пациенти и комуникация с останалите лечебни заведения. В изпълнение на заповедта на РЗИ – Пловдив от понеделник болницата ще заработи с пълния си капацитет от 137 места. Продължава дооборудването на COVID-болницата, в която се лекуват леки и средно тежки случаи на заболели.

Сгъстява се графикът за дезинфекция и почистване в района около болницата. Възложено е да бъдат поставени допълнително пътни знаци, забраняващи престоя и паркирането на МПС пред здравното заведение. Целта е да се гарантира безпроблемният достъп на линейките до сградата. Ще бъде засилено и полицейското присъствие.

„Община Пловдив призовава лекари, медицински сестри и санитари да се присъединят към екипа на общинската болница, за да се укрепи кадровия ѝ потенциал във връзка с усложняващата се обстановка и увеличаване броя на пациентите“, призова  изпълняващият длъжността кмет на Пловдив Тодор Чонов.

Продължават съвместните проверки на екипи на ПОИ, районните полицейски управления и Общинска охрана на градския транспорт, обществените сгради, магазините, заведенията, ресторантите и игралните зали за спазване на мерките. Най-много нарушения са установени в казината, където има нерегламентирано струпване на хора – над 30 души в помещение.  

Вашият коментар