Бегачи тичат 440 км в подкрепа на Пирин, минават през Пловдив (СНИМКИ)

Инициаторите ще тичат над 440 км от Свиленград до София, минавайки през 10 от протестиращите градове

В неделя /4.02/ бегачите ще минат през Пловдив

Бегачи от различни български градове ще тичат от Свиленград до София на щафетен принцип, като форма на протест срещу министерското решение за ново разширение на ски зоната в Банско, което предвижда разрешаване на застрояването в 48% от територията на Национален парк Пирин.

Инициативата „Run for Pirin“ (Бягай за Пирин) ще премине през 10 български града, в които граждани протестират срещу промените в плана за управление на парка, като във всяко от населените места бегачите ще събират послания към управляващите във връзка с решението им за застрояване на планината.

Маратонът е на щафетен принцип и ще премине през Пловдив, идвайки от Асеновград в неделя, 04.02. Около 12:30 ч. се очаква бегачите на пристигнат на площад „Съединение“, където ще бъде предадена щафетата на маратонците, продължаващи към Пазарджик. 

„Политиците продължават да ни игнорират! Въпреки хилядите хора излезли да протестират по улиците на над 20 града в България и още над 10 града по цял свят, глухотата на правителството се засилва. Дори отношението им към природата става още по-безочливо и безскрупулно, с открити заявки за осакатяване и на другите ни национални паркове. Време е да освежим протестите и да влеем нови сили. Ще бягаме за Пирин, но и за България!“

Това пишат организаторите на Run for Pirin в страницата на събитието във Фейсбук като уточняват, че инициативата е в подкрепа на националния протест "Спаси Пирин. Спаси България". Всички граждани, които искат да подкрепят бегачите и да предадат своите послания към управляващите във връзка с разрешението за нови застроявания на планината могат да се срещнат с участниците в щафетата на следните места:

Символичен старт, 01.02.2018г

Един ден преди обявената за събитието дата, ще дадем старт на това бягане с кауза в 10.00 часа пред Часовника на центъра на Бургас. Ще изминем първите 30 км от Бургас до Средец от дългия над 450 км маршрут.

Ден 3, неделя, 04.02.2018 г.

Тръгване: 9:00 часа от Асеновград (Информационен център)
Пристигане: около 12:00 часа в Пловдив (Площад „Съединение“)

Тръгване: 12:30 часа от Пловдив (Площад „Съединение“)
Пристигане: около 16:30 часа в Пазарджик (площад Константин Величков)

Маршрутът в Пловдив преминава през: 

Влизане в Пловдив по ул. „Бачо Киро“ – ул. „Авксентий Велешки“ – ул. Гладстон – бул. „Руски“ – бул. 6-ти „Септември“ – пл. „Съединение“

Излизане от Пловдив  по пл. „Съединение“- ул. „Петко Каравелов“ – бул „6-ти Септември“ посока Пазарджик – ул. Елин Пелин – бул „Пещерско шосе“ посока гр. Пазарджик- път  375

СНИМКИ от протестите в Пловдив може да видите ТУК

Снимки: haskovo.info

Вашият коментар