Граждани излизат на протест срещу застрояването на Сахат тепе

Повдивчани излизат на протест пред Дома на културата „Борис Христов“ в четвъртък, където на сесията на Общинския съвет ще бъде разгледано предложението на кмета на район „Централен“ Георги Стаменов за дългосрочно отдаване под наем на част от територията на хълма за изграждането на ресторант и облагородяване на околното пространство.

Несъгласни както с мотивите на предложението, така и с липсата на обществено обсъждане по темата, будни граждани се организираха през социалните мрежи за протест, чието начало ще бъде утре в 9.00 часа сутринта.

Ето и мотивите на пловдивчани, които се разпространяват през специално създадено за целта събитие във Фейсбук:

Утре се решава съдбата на хълма!

От нас зависи каква ще е тя…

На 25/06/2020 (чевъртък), Общински Съвет в Пловдив (който ще заседава в Дома на културата) ще гласува предложение за застрояване на над половин декар от зелената площ на тепето.

От реакцията на пловдивските граждани в множество общопловдивски групи и страници се вижда, че мнозинството от пловдивчани са ПРОТИВ леенето на бетон на емблематичния хълм.

Проблемът е, че ако предложението на администрацията се гласува в сегашния му вид – после дори и да се обяви обществено обсъждане, то ще е за това "как" да се строи, а не "дали" да се строи на тепето.

За това и призоваваме пловдивчани – всички ЗАЕДНО да ЗАЩИТИМ Сахат тепе от застрояване, като застанем този четвъртък от 9:00 пред Дома на културата "Борис Христов", за да заявим на нашите общински съветници, че желаем съдбата на едно от пловдивските тепета да бъде определена от пловдивските граждани с обществено обсъждане.

Настояваме точката за Сахат тепе да НЕ се гласува – да се отложи, за да може първо да се проведе едно широко обществено обсъждане, а след това да се действа (защото реконструкция на хълма е нужна и всички ние сме ЗА възвръщането му към живот) съобразно волята на гражданите на град Пловдив!

С мотивите на Георги Стаменов можете да се запознаете ТУК

За автора

Вашият коментар