Броим щъркели

През 2014 и 2015 година се провежда шестото Международно преброяване на белия щъркел във всички страни в Европа. По време на същинското преброяване, което през 2014 година ще продължи до 20-ти юли, ще се отразява местоположението и броя на гнездата на щъркелите, броя на птичетата във всяко от тях, колко от малките успешно напускат гнездото.

Целта на тази мащабна акция е да се разбере какви промени са настъпили в сравнение с предишното преброяване, провело се преди цяло десетилетие.

Всички пловдивчани, които искат да се включат в преброяването, могат да направят това като подават информация за щъркелите и гнездата им в Пловдив на електронния адрес на Дирекция „Екология“ към Общината – direkcia_ecologia@abv.bg или на специално създадения за целта сайт на Българското дружество за защита на птиците – www.shturkel.bg, където могат да се въведат данните за щъркелово гнездо, с които разполагате в рубриката „Въведи данни за гнездо”.

Белия щъркел, не случайно е наричан „природен еколог и един от най-чувствителните индикатори за състоянието на околната среда”, това е една от най-познатите и обичани птици, символ на семейството, плодородието и щастието. Според народните вярвания той носи щастие и късмет на дома и селището, където гнезди.

Данните, които постъпят до 20 юли, ще бъдат обработени от експертите на дружеството за защита на птиците.

За автора

Вашият коментар