Една приказна изложба за планините на България пренесена в Пловдив (ВИДЕО и СНИМКИ)

Чувате ли шума на листата и гората, цвиленето на конете или свистенето на вятъра по билата на планината? 

Ако сте сред тези хора, на които това не им е чуждо, то тогава няма как да не отидете да видите изложбата наречена "Балканът и хората. Националните паркове" наш дом, нашето бъдеще", която се откри вчера вечерта в Пловдив. Това автоматично означава, че тази статия не е за вас, а за всеки, който все още не е скъсал изцяло връзката си с природата и планината, но го прави толкова рядко, че вече не помни откога не се е сливал с природата на майка България. 

Историята за създаването на тази изложба е заредена с толкова позитивна енергия, че само с един поглед към снимките ще се пренесете към тези чудни места. Група младежи, заедно с хижарите на известната българска хижа решават да направят всичко възможно, за да привлекат вниманието на хората към нея. Не за друго, а за да я облагородят да я превърнат в по-добро място за пребиваване. Там няма ток, а както знаем той е страшно необходим ресурс, най-вече за доставяне на вода до хижата.

Преди известно време Таня Даскалова, планински водач, решава, че е крайно време да се започне активна кампания, с която да се популяризират всички трудности на професията хижар. "Тези хора живеят там през цялата година и мисията им е да служат на хората, но за всички останали са, като забравени от Бог. Те не могат да покажат своята гледна точка, да кажат защо са изолирани и да дебатират с някого своята позиция. Тази кампания е начин да се възпита планинска култура сред туристите", споделя Таня пред камерата на mediacafe.bg.

За тази цел те събират 5 000 лева и ги влагат в различни стоки и продукти, като след продажбата плануват да утроят тези пари. А разходите ще бъдат изразходвани за закупуването на слънчеви панели за хижата, кабели, контролери, инвертор, акумулатори и много други необходими неща. 

Плануват още да направят маратони към хижата, преходи с книги, събития свързани с хранене на високо, както и много екстравагантен поход с рокли. 

Насладете се на тези 30 кадъра от националните паркове в Рила, Пирин и Централен Балкан не просто с очите си, но и със сърцето си – оставете го да затупти в дивия ритъм на планинския вятър, върнете се за миг към корените си – волното детство и тичането по поляните, процеждащия се магично през дърветата лъч, вълшебните есенни мъгли, бързия любопитен поглед на една сърна, нежния допир на кадифе, когато галиш коня… Точно по-този начин Таня ни описа цялата картина на Балкана, затова искаме да я споделим с вас: 

 

Изложбата ще бъде поместена в [Trap Gallery] на творчески комплекс Инкубатор до 5-ти април. Тя се осъществява с медийното партньорство на mediacafe.bg

За автора

Вашият коментар