Героите на нашето време – Геника Байчева и рециклирането (ВИДЕО)

България отбелязва Световния ден на рециклирането с онлайн инициативи 
 
Съвети за рециклиране, онлайн арт инициативи и истории за “Герои на рециклирането” ще насърчават хората да събират разделно и да рециклират, докато са у дома
 
По повод Световния ден на рециклирането 18 март организации от Пловдив, Варна, Силистра, Шумен, Добрич и Русе ще проведат различни онлайн инициативи за популяризиране на ползата от рециклиране и намаляване на отпадъците. Във Фейсбук страницата Място България всеки, който иска да научи повече по темата, ще намери линкове към полезни статии, видео съдържание, идеи за изкуство с рециклирани материали, интервюта и истории за ползата от рециклирането.
 
Световният ден на рециклирането се отбелязва за трети път по инициатива на Global Recycling Foundation. През 2020 г. темата на събитието е „Герои на рециклирането“. Целта е да бъдат популяризирани историите на хора, общности и градове, за които намаляването на отпадъците и рециклирането са приоритет. В България организаторите приканват всички, които са приели каузата на рециклирането като част от ежедневието си, да покажат това, като сложат рамка с надпис “Герой на рециклирането” на своята профилна снимка във Фейсбук. 
 
Дейностите по повод Световния ден на рециклирането в България се организират от сдружение „БГ Бъди активен“ от Пловдив и участниците в инициативата “Партньорство за красива и чиста среда” – организациите „Power Jump“, Варна, сдружение „Дуросторум-Дръстър-Силистра”, Силистра, фондация „Подобри“, Шумен и сдружение „Зеленият пламък“, Добрич. Проектът се осъществява с подкрепата на Фондация Кока-Кола и е част от дългосрочната програма на „БГ Бъди активен“ _Място България за промяна на публичната среда чрез въвличане на местните жители.
 
“В дните, когато по необходимост прекарваме повече време у дома, нека научим нещо повече за това как да намалим отпадъците и да оползотворим  опаковките. От една страна имаме шанса да намалим еднократните опаковки като чашки за кафе и кутии за храна, а от друга, можем да започнем да събираме разделно опаковките от всички покупки, които сме направили за вкъщи. Вярвам, че споделените истории на Героите на рециклирането ще бъдат вдъхновяващи за повече хора.”, сподели Ласка Ненова от сдружение “БГ Бъди активен” за mediacafe.bg. 
 
В страницата Място България и в събитието Онлайн Световен ден на рециклирането България във Фейсбук ще бъдат споделени историите на различни хора и инициативи, посветени на рециклирането. 
Варна и Пловдив ще представят онлайн своите “Герои на рециклирането”.
 
За Пловдив, това е Геника Байчева. Можете да видите краткото видео с нея:
 
 
През 2019 г. фокусът на програмата _Място е опазването на чистота и намаляване на отпадъците като част от дейностите по подобряване на градската среда.Тогава се създава и платформата „АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!“, чиито дейности са асоциирани с програмата на Пловдив – Европейска столица на културата. Платформата помага за разделното събиране на отпадъците на 32 големи събития в града с общо над 480 000 посетители. 
 
Предадени за рециклиране са 270 кг пластмасови опаковки, 179 кг хартия и 421 кг стъкло. Заедно с над 100 доброволци са почистени 10 места в града, а с участието на местните жители са обновени изцяло две зони – на Младежки хълм и в Район „Тракия“. Срещу предадената пластмаса за рециклиране в кампанията „Искам да съм пейка. Рециклирай ме!“ гражданите на Пловдив получиха 20 креативни места за сядане.
 
ВИДЕО: 4К Студио
 
Повече за инициативата "Аз, ти Пловдив" и малките джобни паркове, може да видите ТУК
   

За автора

Вашият коментар