Капчица вода по-ценна от златото

Седемнайсетия ден от юни е обявен от Общото събрание на ООН за Световният ден за борба със сушата и настъпването на пустините. Често ние подминаваме такива информации, констатирайки с насмешка, че има “ден“ на всичко, за което можем да се сетим, и дори не вникваме в същината им.

Всъщност от години се говори, че планетата ни пресъхва и все по-големи площи се превръщат в пустини. И това е едно от най-големите предизвикателства пред човечеството. Доказано е, че човешката дейност влияе на измененията в климата и екосистемите и е основен фактор за бързото развитие на ерозия, за повишаване на температурите, за пожари, наводнения земетресения.

Някои сигурно веднага биха реагирали, че преувеличаваме нещата и не оказваме чак такова пагубно влияние на планетата, но това е чиста проба безотговорност. Точно отговорността към живота на нашите поколения е това, което продиктува създаването на още един “ден“ от ООН през 1995 година. Защото всички сме чели и гледали апокалиптични сценарии, в които борбата за капчица животворна течност е жестока, животинка и непристойна – все реални човешки качества, отключващи се в ситуации на самосъхранение и оцеляване.

Ето защо, вместо да се смеем на поредния “световен ден“, е редно да се замислим за отговорността си към бъдещето, правейки правилните изводи от грешките на миналото!

За автора

Вашият коментар