Ловът на ловеца

Когато през далечната и забравена от мнозина 1973-та в САЩ приемат закона за застрашените от изчезване видове (Endangered Species Act), почти цялата популация на сивите вълци в американския див Запад е изчезнала, пише sedmastruna.blogspot.com.

Както и да е, до 2012-та се забелязва увеличаване на броя на тези животни в т.нар. „Скалисти планини (Rocky Mountain) в щатите Уайоминг и Монтана, в които властите обаче въвеждат наново някои видове лов. Последните изследвания показват, че популацията на сивите вълци е намаляла със седем процента в района, само за последната една година.

Природозащитниците са притеснени, че бъдещето на вълците отново е поставено на карта, но в американската служба „Fish and Wildlife” смятат, че защитата на животните е адекватно контролирана.

Всъщност мнозина законодатели биха желали още сега вълкът да бъде изваден от писъка на застражените видове в поне 48 щата на страната.

Matt Danzico от Би Би Си отиде до Уайомиг и Монтана, за да разговаря със собственици на ранчо, с природозащитници, както и с представители на правителството за възможностите за съвместно съществуване между хора и вълци, без едните да са застрашени от изчезване.

За автора

Вашият коментар