Младежи чистиха няколко часа пътеки около Гребния канал в Пловдив (СНИМКИ)

Нова гражданска инициатива за почистване на различни региони в Пловдив предприеха младежи. Първата инициатива бе тази събота на Гребната база, а младежите обходиха „тайните“ пътечки между Гебния канал и река Марица и събраха над 30 чувала разлчини битови отпадъци. 

„Събрахме много усмивки и… шишета от всевъзможни течности, различни видове обувки, опаковки, рибарски непотребности и дори две почти здрави кофи и автомобилна гума, затънали в тинята. Крайбрежните дървета, заляти от водата и накичени като с гирлянди с найлонови остатъци, чакаха поредната поизгладняла животинка да съжали, че някой е донесъл покупките си в, била тя и деграленова, еднократна торбичка. “Находките” ни обаче не са най-интересното. Всеки е минавал покрай пластмасови изделия от всякакъв род и калибър, изхвърлени до пътечки или в реката, която вместо да ги “изчезне”, пък ги връща на брега. Повечето ги и виждаме”, споделиха организаторите след почистването.

За всички доброволци имаше осигурени чували, ръкавици, както и няколко пункта за събиране на отпадъците, съгласувани и със съдействието на район Западен.

В акцията ще включиха представители на няколко организации и граждански групи, като: Местна гражанска инициатива за добро управление на Зелената система в Пловдив; Съюз на ландшафтните архитекти; Клуб на лесотехника към Дом на техниката, Пловдив; Зелените и Сдружение Открития, както и много други. 

Днес, вторник (11.11) от 17:30 предстои обществено обсъждане на план за построяване на дублиращ гребен канал на мястото именно на почистения от организациите район.

За автора

Вашият коментар