Над 200 деца участваха в Световния ден на водата в Пловдив

Под мотото „Защо хабим водата“ се проведе тазгодишният Световен ден на водата. Той беше отбелязан с детски празник пред Виенския павилион в Цар-Симеоновата градина. Много ученици от Езикова гимназия „Иван Вазов“, основно училище „Райна Княгиня“, от СУ „Св. Патриарх Евтимий”, ОУ „Елин Пелин”, СУ „Св. Патриарх Евтимий“ и СУ „Пенчо Славейков“ демонстрираха своите иновативни идеи за това как виждат икономичното използване на питейната вода, представиха интересни екологични макети и проекти, които показаха как да не хабим водата и това да бъде забавно.

За децата бяха осигурени подаръци. За доброто настроение на всички се погрижиха талантливите деца от Представителния младежки духов оркестър с диригент Снежана Георгиева, вокална група „Бамбини“ и естрадно студио „Прима“ към ОДК – Пловдив.

Световният ден на водата се отбелязва всяка година на 22 март. През 2017 г. мотото е „Защо хабим водата?“ (Why waste water?). С него се отправят послания за намаляване на количеството отпадъчни води и възможностите за оползотворяването им.

Водата на Земята съществува под различна форма – морета и океани, реки и езера, ледници, дъжд, сняг. Учените са изчислили, че 97% от всичките запаси на планетата Земя се дължат на солените води на моретата и океаните, а само 2% се съхраняват в ледените шапки на Антарктида, Гренландия, Арктика и високите планини в Америка, Азия и Европа. Човечеството е в състояние да използва не повече от 1% от целия този огромен ресурс.

Все още 1,1 милиард души по света нямат достъп до подобрено водоснабдяване и повече от 2,6 милиарда нямат достъп до канализация.

 

 

 

 

Вашият коментар