Обявиха победителите в конкурса за креативни дизайни

Над 150 творби застанаха каузата за  по-чисти паркове и градини отговорни стопани на домашни любимци и площадки без фасове
 
Станаха ясни победителите в конкурса за дизайн на оригинални, въздействащи и забавни табели/знаци, които ще бъдат поставени в различни проблемни градски зони. За да провокира гражданите по темата за общата ни отговорност към градските пространства, сдружение „БГ Бъди активен“ отправи покана към графични дизайнери, визуални артисти, студенти, професионалисти от сферата на визуалното изкуство, хора с отношение към дизайна и изкуството, които в рамките на месец имаха възможност да дадат своите предложения.
 
Конкурсът бе част от дългосрочната програма на “БГ Бъди активен“ – “_Място България”, целяща да фокусира вниманието на обществото върху нуждата от промяна на публичните пространства в малки и големи населени места чрез активизиране на местните общности, използвайки подхода на т.нар. placemaking. 
 
1-во място – Валерия Александрова
 
Оспорваното съревнование срещна ученици, студенти и млади професионалисти от цялата страна, с интереси в областта на дизайна и с силна гражданска позиция относно отговорността на всеки един към заобикалящата ни среда.
 
Журито на конкурса разгледа над 150 творби,  в трите категории „Чиста градинка/парк“, „Кучето е отговорност“ и „Фасове“, като отличи тримата победители:
 
● Първо място за Валерия Александрова, която спечели едногодишен абонамент за Masterclass
● Второ място за тандема Александра Лиловска & Карина Дикова, които спечелят парична награда.
● Трето място – Павлина Лалева, наградена отново с парична награда.
 
2-ро място – Александра Лиловска & Карина Дикова
 
Посланията “Почиствай след кучето си”, “Изхвърляй отпадъците и фасовете на определените за това места” и “Пази чисто” са предадени от участниците чрез еко-поговорки и пъстри и цветни фигури и рисунки. “Всички искаме да живеем в по-чист и подреден град, но доста често някои от нас имат нужда от напомняне и подсещане да спазват основните правила. Смятам, че чрез правилния подход, не използването на думата „Забрана“, чрез силата на думите и дизайна можем да променим поведението на хората по ненасилствен начин“, смята Ласка Ненова, основател на сдружение “БГ Бъди активен”
 
„Високото качество на участвалите дизайнерски решения е поредното доказателство, че у нас живеят умни и талантливи млади хора, които могат да променят много и да превърнат страната ни в по-добро място“, допълва тя. 
 
Поради високия интерес и многото запитвания, организаторите от сдружение „БГ Бъди активен“ са решили да предоставят работните файлове на общини и организации от цялата страна, които искат да реализират дизайните и да поставят табелите в градска среда. Можете да се свържете със сдружението на email beactive@bgbeactive.org
 
Всички участници в конкурса, можете да разгледате в галерията на Mediacafe.BG
 
3-то място – Павлина Лалева
 

За автора

Вашият коментар