Организират Нощ на прилепите в Пловдив

На 19-ти септември в Градската градина от 18,00 часа ще се проведе Нощ на прилепите. Желаещите ще могат да участват в разходка с детектор за прилепи, катерене по въже, да научиат много и интересни неща. Целта на инициативата е да запознаем повече хора с уникалната биология и екология на прилепите, както и да привлече нови участници в дейностите за обучаване на нови доброволци.

Нощта се организира от Зелени Балкани и включва информационно-образователна кампания, презентации за прилепите, изложби, рисуване, игри и викторини.

Странният вид и потайният начин на живот на прилепите, както и това, че се ориентират в тъмното винаги е привличало вниманието на хората. В някои култури прилепите са били обожествявани, докато в християнската култура например, демоните са били изобразявани с прилепски крила. Това вероятно е продиктувано от инстинктивния страх от неизвестното, от нощта, от странния вид и потаен живот на прилепите.

Прилепите са бозайници, което означава, че раждат живи своите малки и ги хранят с мляко, а телата им са покрити с козина.  Противно на общоприетото мнение те не са гризачи, въпреки, че външно приличат на такива и някои хора ги наричат “летящи мишки”. За разлика от плъховете и мишките, те не нанасят вреда на селското стопанство, не се хранят с домашни продукти, не обитават канализацията.

 

Вашият коментар