Отбелязваме Световен ден на околната среда

Днес отбелязваме Световния ден на околната среда, а това е най-голямата екологична кампания, която се провежда под егидата на ООН. През 1972 година на конференция в Швеция е взето решение за създаването на Програма за околната среда, а днес се навършват точно 44 години от решението на ООН да заинтересува хората към екологията и опазването на природата.

Днешният ден има за цел да популяризира и активизира развитието на биоземеделието, екоиндустрията , рибарството и внимателното управление на отпадъците. Вниманието обаче не е насочено само към големите бизнес корпорации, а към всеки един отделен човек, тоест акцентът пада върху общата отговорност, която носим към природата.

Природата ни е под огромен екологичен натиск.  Постоянно увеличаващата се нужда от ресурси от страна на населението на Земята оказва огромен натиск върху биоразнообразието и поставя под заплаха бъдещата сигурност и здраве на човечеството.

Човечеството живее  така, сякаш разполага с още една планета. Ние използваме 50% повече ресурси от това, което Земята може да произведе. Към 2030 година дори ресурсите на две планети няма да са достатъчни,ако продължаваме така.

Факти върху, които да помислим:

  • За разграждането на една найлонова торбичка са необходими 200 години, съобщават от WWF. Следващият път, когато решите да изхвърляте торбите се замислете, а и дърветата не изглеждат по-красиво със заплетените в клоните им цветни торбички. Освен това, те не са подходящи и за пазар, по-добре използвайте торбичка от плат.
  • Интересно е , че територията на сметищата в страната ни е колкото 300 футболни игрища.
  • Повреденият и течащ кран може да изразходи 2250 литра вода на месец, а ако водата тече, докато вие си миете зъбите, годишният разход за вода става 3900 литра.

Трябва да се научим да спазваме законите на природата, защото ние сме само гости на тази Земя и никога няма да бъдем по-могъщи от нея, независимо от големия технически и индустриален напредък.

 

Вашият коментар