Отвориха поканата за участие в „Резиденция Баба“

От днес е отворена поканата за младежи, които искат да станат гости в село в Родопите, където да работят по иновативни социални проекти. Социално-предприемаческата платформа на Фабрика за идеи – „Резиденция Баба“ е инициативата, която среща ресурсите на младите хора с тези на традиционната култура и възрастните хора от Родопите, за да могат заедно да намерят нови решения на комплексните проблеми, причиняващи страшното обезлюдяване в български села. За да участват, кандидат-резидентите трябва да попълнят регистрационната форма и да мотивират избора си за участие като представят своята иновативна идея за подобряване условията на живот – иономически, социално и културно в родопските села. Процедурата е отворена до 4-ти май.

РЕГИСТРАЦИОННА ФОРМА

Резиденциите ще дадат за период между четири и шест седмици възможност на младите хора да усвоят процес на формиране на социално-предприемаческа идея и едновременно с това да се запознаят и усвоят някои от уникалните занаяти, практикувани в тези села. Селектираните кандидати ще преминат през две специфичи обучения: дизайн-мислене, социално предприемачество и социални иновации с Фабрика за идеи, а с партньорите от Асоциация „Онгъл“ участниците ще преминат през специфично обучение за теренни етноложки проучвания, което да им позволи да се запознаят в дълбочина с уникалните за селата вярвания, мироглед, обичаи и ценностна система.

Уменията на младите ще бъдат в помощ на домакинствата при техните ежедневни дейности, както и в помощ на селото. След престоя си младежите ще доразвият идеите си в „Лабораторията за Баба-иновации“, където ментори – предприемачи, антрополози и социолози, журналисти ще могат да помогнат на конкретни идеи да порастнат, укрепнат и се реализират.

Идеята на Фабрика за идеи с тази инициатива е да покаже, че е възможно да мислим за българското село като кошер за социални иновации, а не за безвъзвратно изгубено минало.

Информация за селата, техните жители, традиции, поминък, занаяти и проблемите им можете да намерите ТУК.

Кой може да кандидатства?

Младежи до 35 години, които: 

– са студенти (поне трети семестър) в кое да е учебно заведение в България 

– са завършили висшето си образование през последните 2 години (в България или чужбина) и/или в момента са безработни или работещи на свободна практика

Докога и как може да се кандидатства?

Желаещите да участват трябва да попълнят онлайн регистрационна форма като представят себе си, мотивацията си и идея за проект или проблем, който да решат. Срокът за кандидатстване е до 17:00 на 4 май. Резултатите ще бъдат обявени след 8 май.

Как ще протече проектът?

От всички кандидатствали ще бъдат избрани 20 младежи, които ще преминат през обучения по социално предприемачество, дизайн мислене, теренни етноложки проучвания и др. След като бъдат подготвени, те ще прекарат от 4 до 6 седмици в селата Манастир, Белица, Югово, Дряново и Джурково в Община Лъки.

Там младежите ще живеят в местни домакинства и освен, че ще помагат в семейството и в общността, ще изучават специфичните за селото култура и занаяти и ще могат да разработят заедно с местните хора иновативна идея за продукт, услуга или събитие, които да привлекат интерес към селото и да решават негов икономически, социален, екологичен или друг проблем.

Резиденциите ще се състоят през юли и август и в края им участниците ще могат да организират закриващо събитие заедно с местните общности. След приключване на резиденциите, участниците ще станат част от „Лаборатория за баба иновации“ – тип инкубатор за социално предприемачески идеи, в който с помощта на експерти, те ще могат да доразвият проектите си и да търсят възможности за тяхната реализация.

За „Резиденция Баба”:

„Резиденция Баба“ е иновативният отговор на асоциация „Фабрика за идеи“ на болната тема и нарастващ проблем с обезлюдяването на българските села.

С инициативата организаторите от „Фабрика за идеи“ и партньорите им от Общинска фондация „Пловдив 2019“ и Асоциация за антропология, етнология и фолклористика „Онгъл“ целят да насочат вниманието към проблема, да провокират осъзнаване за ресурсите на българското село и да представят безкрайните възможности за културни и предприемачески инициативи, които могат да се реализират извън големия град.

Повече за „Резиденция Баба“ и общите условия на конкурса можете да намерите тук.

„Фабрика за идеи“, „Пловдив 2019“ и Асоциация „Онгъл“ пожелават на всички кандидати успех!  

СНИМКИ от откриването на програмата в клуб Библиотеката.

За автора

Вашият коментар