Пловдив отново излиза на улицата в защита на Пирин

Пловдивчани отново ще излязат на улицата в защита на Национален парк Пирин, заедно с 16 града в България и 11 в чужбина

Протестът е и за систематичното изсичане на дървета в града
 
Докато продължават медийните спекулации за втори лифт, в Пирин се планира строителство, а в Пловдив се секат дървета без никакво обяснение, пише в официално изявление на "Зелените в Пловдив"

Днес граждани ще протестират срещу приетото на 28 декември 2017 година решение на Министерски съвет за отваряне за строителство на 48% от територията на Национален парк Пирин. В Пловдив протестиращи ще изразят недоволство и срещу масовото изсичане на дървета в града, без да получат смислено обяснение от управляващите. 

В продължение на един месец граждани в над 30 града в България и Европа излизат в мразовитото време, дъжд и сняг, за да защитят Пирин, планината възпята в химна на Република България. Този път протестите обхващат София, Асеновград, Благоевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Габрово, Дупница, Казанлък, Пазарджик, Плевен, Пловдив, Русе, Свищов, Сливен, Стара Загора, Хасково, а също Берлин, Бристол, Брюксел, Виена, Глазгоу, Гьотеборг, Копенхаген, Лондон, Прага, Скопие и Стокхолм и са подкрепени от коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България".

Междувременно, членове на коалицията „За да остане природа в България“ получиха по имейл проект за ново решение на правителството, което неуспешно се опитва да изясни, че няма да се допусне ново строителство в Национален парк Пирин, освен на втора кабинка в ски зона Банско. Коалицията „За да остане природа в България“ отхвърля това предложение, настоява за трите си искания и заявява, би могла да участва в диалог за намиране на законосъобразно решение, както и за спиране на разделението сред българските граждани, породено от решението на Министерски съвет, само ако той е публичен. 

Протестното шествие в Пловдив започва със среща в 18 часа на площад „Съединение“ и ще тръгне в 19 часа по маршрут на изток по бул. "Шести септември", баня “Старинна”, на север по бул. Цар Борис III Обединител, ул. “Железарска”, Римски стадион, ще продължи по централната пешеходна улица и ще приключи пред Община Пловдив.

Зелените "факли", които носеха гражданите миналата седмица на протеста в Пловдив, са символ на надеждата да остане гора и природа в България. 

Исканията на протеста в четвъртък вечерта са за отмяна на решението на Министерски съвет от 28 декември 2017 г., с което бяха приети промени, разрешаващи строителство в националния парк, за оставка на министъра на околната среда и водите Нено Димов, който саботира основната функция на екоминистерството – да опазва природните богатства на България, и за обявяване на реалния собственик на концесионера "Юлен" АД и одит на концесията от международен одитор и с участие на гражданското общество. 

Гражданите на Пловдив се обявяват и в защита на дърветата в града, застрашени от систематично изсичане. Подадени са сигнали от граждани още през юни месец 2017, в резултат на което от ОП "Паркове и градини" заявяват пред медии, че няма да се секат черниците в града. Два месеци по-късно има сеч именно на дървета от този вид. Според общинската наредба (чл. 32, ал. 3) черниците, заедно с кестените и орехите, имат статут на защитени дървесни видове и се изисква специално разрешение от общината, ако гражданин поиска да отсече подобен вид. 

Междувремено, ОП "Паркове и градини" и Община Пловдив продължават политиката си на игнориране на гражданските запитвания и не предоставят информация какви са плановете за поддръжка на зелената система в града. Продължава изсичането на различни видове дървета, измежду които чинари, липи, круши, и други, които са видимо здрави, а гражданите настояват за обяснение и независима експертиза, която да оцени дали са болни или не дърветата. 

В Наредбата на Община Пловдив за развитие (чл. 31, ал. 2) за поддържане и опазване на зелената система се посочват само четири случая, в които се позволява премахване на дървета в терени – общинска собственост:

1. При изграждането на нови или реконструкция на съществуващи общински озеленени площи;
2. При изсъхнали и болни дървета, издънкова и самонастанена растителност, както и на дървета, застрашаващи сигурността на гражданите, безопасността на движението, сградите, пътната и техническата инфраструктура;
3. При премахване на последици от природни бедствия и аварии;
4. При строителство, преустройство, реконструкция и ремонти на сгради, пътища и обекти на техническата инфраструктура и при доказана невъзможност за запазването й”.
Масовото изсичане на черниците не попада в някои от описаните по-горе случаи.

СНИМКИ от протеста на 4-ти януари може да видите ТУК

Фотограф: Димитър Димитров (Mitakis Fotos)

За автора

Вашият коментар