Протест на палатките пред Община Пловдив (СНИМКИ)

"Хубава си моя горо" озвучи центъра на Пловдив тази вечер

Ние, които живеем сред природата, сме нейните пазители, а не разрушители, споделиха младите хора пред медиите и гражданите

Протест против забраната за къмпингуване се проведа тази вечер пред сградата на Община Пловдив. Над 70-80 протестиращи се разположиха на студения бетон на копчетата и като на къмпинг обявиха, че щом не може в планината, това е мястото, където ще разпъват оттук нататък своите палатки. 

"Работата ми е свързана сред природата и наблюдението на птици. Къде да спя в този случай. Можете ли да ми кажете", сподели Елена Кметова – Биро, част от протестиращите тази вечер под тепетата. 

Сред младите хора не липсваха музикалните инструменти и готварските уреди за чай, които са задължителни за доброто то прекарване в такива случаи. 

„Докато ние все още се опитваме да осъзнаем новината, че депутатите забраниха палатките и караваните по морето, от Министерството на "туризма" ни изненадаха със законопроект, в който смятат да разширят това из цялата територия на страната. Обявиха ни война, която ще загубят! Защото няма по-истинска почивка от тази сред природата“, категорични бяха екоактивистите.

Те са недоволни от идеята на Министерството на туризма да бъде въведена глоба от 200 лева за диво къмпингуване извън регламентираните за това места. Освен това се предвижда и глоба от 1000 лв., ако след въпросното къмпингуване има установено и замърсяване на околната среда. 

„Искаме преди управляващите да забраняват нещо да предложат регулации! Искаме да не изтриват тази част от туризма, силно разпространена в целия свят, а да помислят за развитието й в България и привличането на европейските любители на този вид природосъобразна почивка! Искаме закони, а не забрани!“, споделят още младите хора.

Протестите ще продължат в Пловдив и утре /15.03/, въпреки че днес малко по-рано Бойо Борисов нареди  отмяна на забраната за къмпингуване

Вашият коментар