Забавлението унищожи поляната на Младежкия хълм

След двата музикални фестивала в края на август и началото на септември тревата на поляната на Джендема изсъхна

Познахте ли това място? Разбира се, че не! Свикнали сме да го виждаме в зелената тоналност на свежата трева, не на изгорялата слама. Това е поляната на Младежкия хълм, която от години служи като притегателно място за стотици семейства, за пикници, детски игри, смях, разходки с домашния любимец и спортни занимания. 

Погледнато към днешна дата няма и помен от красотата на тази зона, част от някогашното светилище на нимфите Дриади. Да, толкова е стар хълмът! Запазен още от Древността, се е вярвало, че на върха му се издигала бронзова статуя на бог Аполон, стояла там чак до Късна Античност.

През 1948 година се сформират младежки бригади, които започват облагородяване на територията му, а нашите баби и дядовци са отдали труда си, за да го направят лесно достъпно и урбанизирано място.

Именно на тях е кръстено със сегашното си име – Младежки хълм

Това ни кара да се чувстваме горди, но явно не и да го оценим достатъчно. Ако го ценяхме, щяхме да го познаем от снимките.

Зелената система на Пловдив или по-скоро липсата ѝ е един от основните проблеми на града, пред който всички си затварят очите, заради „по-належащи“ като транспортния проект, изграждане на паркинги и застрояване.

Забелязват се всевъзможни „перли“, „корони“ и всякакви други бижута и чае шукарие дори по поречието на Гребния канал, който скоро също няма да бъде това, което е. Високи Оазиси скриват гледките към Родопа планина, а централната част на града е толкова сгъстена, че изглежда ж.к. „Тракия“ остана единственият по-просторен и зелен квартал. Но и това няма да продължи вечно…

И след като осъзнаваме този проблем, защо продължаваме да сме като Юстиция, която в нашето общество е не само с вързани очи, но и с вързани ръце? Защо поне ние, обикновените хора, без власт, не пазим? Защо не можем да се отучим от този отвратителен навик, който не само дава лош пример на следващите поколения, но и води до погром в човешките ценности и най-вече – в екосистемата ни?

Нима ще чакаме докато на планетата ѝ писне и просто се отърси от нас, вместо да ѝ благодарим за възможността да живеем на нея? Защо мислим, че тя ни е длъжна и я изстискваме до максимум, вместо да се грижим за нея?

Всичко това води до същината на темата – състоянието на Младежкия хълм след края на двата поредни фестивала, провели се на поляната – Shake that Хълм и Plovdiv Beer Fest. Само напомням, че във втория ден от Шейка полиция дойде и спря музиката на главната сцена, точно по време на изпълнението на NDoe, заради децибелите. Тогава той каза нещо, което подкрепяме с две ръце:

„Музиката не е шум!“.

Да, така е Георги, музиката не е шум, но не е и потъпкване на средата, в която се случва.

Това, което ни направи лошо впечатление и на двата феста е препълнените кошчета и разпилените навсякъде боклуци. Не е нещо ново, случва се всяка година, всяка година го отбелязваме, заклеймяваме и всяка година се повтаря. Апел към организаторите, преди да се обидят – наемете поне един чистач, който да обикаля из фестивалната зона и да освобождава кошовете от отпадъците. Защото дори някой да желае да си хвърли бутилката в тях, не може! Много по-лесно ще е и ще си спестите главоболия, отколкото на сутринта всичко да ви се струпа наедно, че и да се разправяте с разярени граждани като нас.

Като съчетаем изреденото с пълната липса на поливна система от специализираните общински предприятия, получаваме фаталния резултат. Нали осъзнавате какво се е случило с почвата, че тревата просто да изсъхне?! Не да се потъпка, а буквално да изсъхне, да изчезне! Да се превърне в сено! Колко ли етанол се е изсипал, колко ли химични препарати от тоалетните са протекли, колко ли съставки са я разградили, на колко ли места се е запалила от фасове!

Това ли е цената на забавлението? Унищожение?! И ние обичаме да се забавляваме, да танцуваме под открито небе, да викаме с цяло гърло в знак на свобода, да се веселим и всичките му произволни. Но също така знаем, че трябва да оставим нещо след себе си, по възможност не бирено кенче или угарка от цигара. Масово хората мислят, че призивите за опазване на околната среда са пацифистки пропаганди, но не е така.

Истината е, че Земята е във война. Във война срещу собствените си обитатели и срещу най-големия си враг – Времето. И засега Земята губи…

Вашият коментар