Коледа пристигна в Пловдив (СНИМКИ)

Все още не е Коледа, но празничното настроение огря над Пловдив. Градът под тепетата се сдоби за поредна година с цветна елха, точно на Главната улица. Тя беше запалена днес, малко след 17:30 часа, от кмета Здравко Димитров и някак духът на един от най-красивите периоди се разпръсна в атмосферата, сред хората, сред сградите и историята на Пловдив. Кметът и Дядо Коледа пожелаха на всички пловдивчани да са здрави, щастливи и много по-единни в тези трудни времена, за да преминем през тях заедно.

На сцената на елхата се изявиха и талантливи пловдивски деца, сред които момчетата от хор „Стефка Благоева“ и момичетата от вокална група „Магия“ от Art voice center, с ръководител Руми Иванова, дала на страната ни едни от най-добрите музикални звезди. На финала небето бе озарено от красива заря.

Непосредствено до елхата е поставена и арт инсталация, създадена от екип на Национална гимназия за сценични и екранни изкуства – директора Николай Томов и преподавателите Станила Воденичарова и Димитър Къркеланов. За изрисуването са им помогнали учениците от 10. и 12. клас.

Това всъщност е резултат от общото ни мислене, а децата помогнаха за самото изпълнение. Идеята ни бе да създадем малко настроение на хората сред пандемията. Затова измислихме този тип пробиви в украсата, за да могат да се правят снимки и от големи, и от малки. Шейната пък е символ на Дядо Коледа и в нея може да се сяда. А включването на ангели в средата е метафора за това да бъдем по-добри„, сподели пред Медия кафе директор Томов.

И сякаш напук на пандемията, тази година градът се сдоби с най-голямата ледена пързалка, досега. Ледените алеи преливат в „Цар-Симеоновата градина“, превръщайки я в чудно царство, все едно нарисувано от Ханс Кристиан Андерсен. В съчетание с естествената природа на градината наистина имаш усещането, че се прехвърляш в някоя зимна приказка, където за грим служи скрежът, а за облякло снежна пелерина. Само може да си представим колко прекрасно ще изглежда, когато снегът натрупа.

Коледна елха грейна и във фоайето на Драматичен театър – Пловдив, за да подкрепи изкуството. Всеки път, когато посетителите на храма на Мелпомена влязат, за да се насладят на някоя постановка, ще бъдат предварително заредени с положителни емоции. Тази вечер изкуство сътвориха младите и надарени инструменталисти от НУМТИ „Добрин Петков“.

Фотографии: Паулина Гегова-Карамфилова

Фотографии от Драматичен театър – Пловдив: Георги Вачев

За автора

Вашият коментар