Представят „Дигитална видео банка“ с архивни материали за развитието на съвременното изкуство в Пловдив

Сдружение „Изкуството днес“ ще представи на 3 декември от 11 часа в Дома  на културата „Борис Христов“ „Дигитална видео банка – АТА“ – проект в развитие, който стартира през 2021 г. с подкрепата на Национален Фонд „Култура“.

Емил Миразчиев от Сдружение „Изкуството днес“ ще представи визуално и концептуално „Банката“, която съдържа архивен видео материал от дейността на сдружението и развитието на Център за съвременно изкуство в Пловдив – Баня „Старинна“ от 1995 до 2020 г.  

Това е много важна стъпка в посока достъпност и популяризиране на съвременното ни изкуство и е база, която ще залегне и в информационната банка на бъдещ музей за съвременното изкуство в Пловдив“, коментира Миразчиев.

Сдружение „Изкуство днес“ стартира своята дейност с първото издание на седмица на модерното изкуство през 1995 г. с подкрепата на Община Пловдив. Благодарение на партньорството на двете институции, Баня „Старинна“ се наложи в национален и международен контекст като престижно място за показване на високо качествено съвременно изкуство. Дейността бе подкрепена през годините и от множество посолства и международни културни институции като Швейцарска културна програма Про хелвеция, Култур Контакт – Австрия, Британски съвет,  Даниел Ланглоа – Канада,  EU-Japan Fest Japan Committee,  Алианс Франсес, Федерално канцлерство на Австрия  –  отдел Изкуство и култура, ИФА Институт за външни отношения – Германия. От 2010 сдружението е член на международната мрежа от немски културни общества в чужбина на Гьоте-институт.

Вашият коментар