150 гладиатори, рицари и занаятчии разказват древната история на Пловдив

150 възстановчици от България, Унгария, Румъния и Франция си дават среща под тепетата на фестивала “Пловдив – древен и вечен: история, етнология, култура и изкуство“ от 27 до 29 май. Събитието е една от най-мащабните исторически възстановки у нас и се превърна в едно от любимите събития на публиката и гостите под тепетата. Фестивалът има амбицията да „възкреси” историята на Пловдив.

 „Пловдив – древен и вечен” започва с дефиле на участниците от Централната поща до Римския стадион на 27 май от 18.30 ч. Официалното откриване е на Римския стадион от 19 часа с участието на Ера балет, ученици от Националната гимназия за сценични и екранни изкуства.  Ще има и демонстрации на бой между гладиатори.

На 28 и 29 май форумът ще посреща посетителите на традиционно място – в парк „Лаута”. Там участниците ще оформят три лагера – „Античност”,  „Ранно Средновековие” и „Късно Средновековие”. Ще има демонстрации на бойни практики, стрелба с лък, занаяти.

Входът за всички събития е свободен.

Форумът е част от Културния календар на град Пловдив – градът, който тази година носи титлата „Най-добра европейска дестинация за 2022 г.” в престижната класация „European Best Destinations“ .

Вашият коментар