Безумието на календара на българското футболно първенство

Не че с материал на такава тема се открива топлата вода, но пък всеки си има начин да изрази недоволство. Каквото и да се каже за некадърното ни футболно ръководство и качеството на играта, няма да е пресилено, но да обърнем внимание на други елементи: Разгръщаме програмата. Първи кръг – 8 юли 2022 г. Вярно е, че ръководителите на футбола са минали отдавна всякакви граници, но как може при тези тропически жеги да се играе? То е вярно и че играчите се разхождат и даже в Гибралтар го разбраха, но все пак това не е сериозно! Да се бяхме класирали на Световното първенство и календарът да е свързан с него, но вече цяло поколение български ритнитопковци гледа висшия спортен форум, както и милиардите фенове откъм трибуните, а не от игрището.

Първенството се откри с мач между „Ботев“ Пловдив и завърналият се след дълго изгнание в елита (то пък един елит) „Хебър“. Като по чудо беше хладно, но да разчиташ на хлад през най-горещия месец в годината не изглежда разумно. Мачовете между двата отбора са дерби с традиции от повече от век. Началният час беше от 18.30, а през юли по това време обикновено дърво и камък се пука от пловдивската жега и дори коматевския ветрец не може да я освежи. Дадоха се стотици хиляди, за осветление на базата, очевидно без особена полза. Всъщност, токът е скъп.

Другият мач, разположен в далеч по-нормален вечерен час, е в обикновено по-прохладната София между местния „Септември“ и шампиона „Лудогорец“. Видя се към коя от двете срещи имаше по-голям интерес на стадиона и вероятно пред екраните. Мачът в столицата беше между два изкуствено създадени отбора, непохватно претендиращи, че са наследници на някога съществуващи, но отдавна изчезнали клубове, забравени от общественост и привърженици. Докато сблъсъкът в Пловдив бе между тимове, които винаги са били обичани и подкрепяни, каквито и неизбежни за съвремието търговско-административни трансформации да са се случвали. В българския футбол обаче правилото „Кучета и котки – може, прасета – не може“, отдавна се е наложило (въпреки че за прасетата обикновено може) и макар да е скандално, е нормално. В 18.30 през юли обикновено нито може да се играе, нито да се гледа футбол. На играчите това им е работата, но феновете – нали играта е за тях? Те са от всякакви възрасти, ако някой колабира в жегата, кой ще поеме отговорност?

Във водещите футболни държави датите и часовете на мачовете са утвърдени месеци преди първенството, докато в България часовете се научават далеч по-късно. Вероятно защото трябва да се правят комбинации, а напоследък е ясно и за малките деца, които и не помнят друг шампион на страната ни, че неписан девиз на първенството е „Всичко за „Лудогорец“! Всичко за победата!“

За сметка на ранното лятно начало има предълга зимна пауза. Много забавно е през последните години как през декември и януари температурите обикновено са доста меки, но футбол не се играе. При подновяването в края на февруари запукват снегове и виелици, но мачовете обикновено се изиграват. При формирането на програмите не може да се каже колко ще е студено през зимата, може би заради глобалното затопляне. Със сигурност обаче по тази причина или не през лятото е горещо. Някога в родината му – Англия, футболът е считан за зимен спорт. Вярно – там температурите рядко падат под нулата, но който и футболист да попитате дали предпочита да играе в жега, или в студ – ще ви отговори второто. Футболните фенове със сигурност не обичат нито едното, нито другото. От една страна, те са свикнали да правят жертви в името на любимците си, но от друга – жертвата трябва да си струва. Обикновено тук не е така и резултатът е празни стадиони.

Щом искаме футболът ни да прогресира, като първа стъпка нека съобразим календара с този на нормалните футболни първенства. Те започват през август и със или без зимна пауза са до края на май. Основната подготовка и почивка на играчите е през лятото, а не през зимата.

Като отраснал със социалистическия реализъм, освен само да критикувам, ще посоча изход: Старт на първенството в началото на август. Премахване на плейофа за Европа от трети или четвърти срещу шести, защото е крайно несправедлив и противоречи на всякакви спортни принципи. Щом толкова много са нужни повече мачове и съответно плейофи, по-добре би било след края на редовния сезон на вече 16-те отбора, какъвто общ брой е и най-удачен и също отговаря на традициите, да има първа и втора четворка, в които тимовете от 1 до 4 и от 13 до 16 място да определят призовите и изпадащите директно последни две места. Класиралите се от 5 до 12 място осем отбора да оформят плейофни двойки по схемата четвъртфинал – полуфинал – финал: Играят се по два мача на разменено гостуване като започват пети срещу дванайсети, шести срещу единайсети, седми – десети, осми – девети. После победителите определят челните четири места, като след полуфинала загубилите играят пак в два мача малък финал, а отпадналите в четвъртфинала по същата схема играят за следващите четири позиции, както в големите международни турнири по волейбол и баскетбола. За да няма продължения и дузпи при равни показатели в двата мача, важи правилото, че напред продължава този, който в редовния сезон е бил с по-горна позиция. Така в общо шест мача за всеки от тимове в златната среда ще се разпределят местата от 5 до 12.

През това време в челната и крайната четворка всеки отбор също ще изиграе по 6 мача. Така ще бъде много по-справедливо и победителят от турнира за златната среда като съсед в класирането на първата четворка може много по-основателно да претендира за бараж за Европа. Класираният на 12 място също основателно може да се прати на бараж срещу третия от Втора лига или предпоследният от Първа, защото в три плейофни кръга с по-два мача не е успял да се докаже. Много по-справедливо е. Така общо ще се изиграят по 36 редовни мача, футболният календар ще е наситен, защото интригата ще бъде по-голяма. Колкото по-предно място, толкова повече приходи от телевизионни права. През директни елиминации завършилият в редовния сезон на 12 място, може дори да стигне до Европа и няма да е нередно, защото в седем мача (ако баражът за Европа е в една среща с домакин отборът от първото четворка) е преодолял четири съперника.

На Европейското през 2004 година с четири победи, една в групите и три в елиминациите, Гърция стана шампион. 36 -37 мача от първенството и още няколко за Купата спокойно могат да се изиграят за девет месеца в периода август – декември, февруари май. Големите клубни отбори играят по над 60 официални срещи годишно. С повече мачове за по- кратко време нашите родни ритнитопковци, заедно със събраните обикновено от кол и въже чужденци, щат не щат ще поддържат по-интензивен ритъм и току виж подобрили спортна форма и ниво.

Тази схема има много предимства и ще я предоставя напълно безплатно, при условие че Боби Михайлов и Митко Бербатов си дадат оставките и двете БФС-та се обединят под ръководството на Валери Божинов.

За автора

Вашият коментар